Село си направи собствено ВиК

  • 21 декември 2011 13:50

  • 1045
  • 0
Село си направи собствено ВиК
©

Да откриеш водомер в гърменското село Горно Дряново, се оказва непосилна задача. Не защото местните не ползват вода, а защото си имат нещо като свое ВиК. Демонтирали водомерите през 1992 г.

"Преди 20 г. бяхме възмутени от лошата услуга, която ВиК ни предлагаше. Често имаше аварии, а групите за отстраняване идваха понякога дори след седмица. Плащахме, а все имахме проблеми. Решихме всички да се откажем от държавната фирма", спомнят си днес хората в селото.

Пратили тогавашния кмет Шукри Пендев при шефовете на клона в Гоце Делчев да предаде, че хората не искат повече да плащат. Ще се справим сами, отсекли 1000 жители и започнали да си свалят водомерите. Тогава от ВиК не проявили кой знае каква настоятелност и договорът бил прекратен, пише "24 часа".

Пак на събрание хората гласували единодушно да се плаща минимална такса на човек за година, която да се събира в кметството, и с нея да се поддържа мрежата. Всеки можел да харчи колкото вода иска. 15 г. плащали по 6 лв. годишно на човек Размерът на таксата се определял на събрание през януари всяка година. Сумата отивала за заплатата на водопроводчик и за текущи ремонти. Парите се държали на специална сметка към община Гърмен, всеки разход се оправдавал с документ, за да няма измами.

Когато през 2007 г. сегашният кмет Шукри Османчев бил избран за първи мандат, предложил вдигане на таксата на 20 лв., за да има пари, ако се наложи по-сериозен ремонт на водопровода.

"Само 1 г. обаче остана 20 лв., на следващата я свалихме на 15 лв., както е и досега", казва кметът Османчев.

"Нашият водомер май остана единствен. В двора е, затрупан от дърва и ламарини", казва 55-годишната Фатма Ходжова. Монтирали го в средата на 70-те, когато с мъжа си построили къщата.

Фатма и синът й внасят 30 лв. в кметството. "Не жаля водата, през лятото си поливам градината с краставици. Други хора харчат много повече, но не се сърдим", казва жената.

В десетината заведения и магазини сега плащат по 20 лв. годишно независимо от броя на местата в кафенетата. Детската градина и училището пък са освободени от такса.

Напоследък обаче започнали да се появяват дрязги между хората заради еднаквата сума. Имало къщи с по един човек, но пък с огромна градина, която се полива. На друго място пък живеели по 5-6 души, но нямало какво да поливат. Затова някои вече започнали да надават глас за поставяне на водомери.

На събранията през януари, когато се решава размерът на таксата, невинаги присъстват хора от всички фамилии. Предварително се разлепват съобщения за датата. Има и "щатен" викач, на когото плащат по 5 лв. "Ако някой случайно се окаже недоволен, но не е присъствал на събранието, няма право да се жали. Следващата година да дойде лично", казва кметът Османчев.

Имало десетина фамилии, които не плащали. Кметът подготвил багер и обявил, че тръгва да реже тръбите от главния водопровод към къщите им. Още на разсъмване пред кметството пристигнали хората с парите. Останала само една къща с 8 души, на която спрели водата. Сега носели с туби и кофи от селската чешма.

Със сумата от 15 лв. на човек годишно за 7-8 г. са подменени външният водопровод от 4 км, както и 3/4 от вътрешната мрежа в селото, която вече е с РVC тръби.

Водопроводчикът Сюлейман Шакиров всъщност е най-важният човек в селото след кмета, защото местните много се страхуват да не останат без вода. Той е на минимална заплата и работи със собствени инструменти. Всяко сутрин първата му задача е да обиколи водоизточниците. Едната част на Горно Дряново се захранва от Църна река, на 4 км над селото. След това към тръбите се включва вода и от други два източника - Дълбокото дере и Пенсионерска майка. "Пенсионерска майка преди години е изграждана от пенсионерите в селото. Там се събират няколко поточета", обясняват хората. Дебитът сега е около 3-4 л в секунда - достатъчно за зимния период. Там има изграден и 300-кубиков резервоар, за да се събира вода и да се ползва при засушаване.

В другия край на селото пък е вторият водоизточник в местността Врис. Той е на около 2 км, а тръбите още не са сменени. Хората се надяват до 2 г. да съберат пари и за тях.

Водоизточниците са оградени с бодлива тел и заключени с катинар. Ако някъде има пробив по тръбите, Сюлейман се захваща да оправи проблема. Когато аварията е по-голяма, наемат за няколко часа багер, викат и хора от временната заетост да помагат, купуват се материали и тръби.

"Виждате, че с малко пари си поддържаме мрежата. Нашето ВиК работи безотказно", коментират в Горно Дряново. Няколко пъти в годината носят проби за чистотата на водата, досега отклонения от нормите нямало. Веднъж годишно се прави и дезинфекция. Кметът и водопроводчикът се допитват до специалисти какъв препарат и в какво количество да сложат. В последните години за дезинфекция вече не ползвали хлор, а специална белина, която била по-безопасна.

"Хората засега са доволни от нашето си ВиК, но на мене хич не ми е лесно. Тези дни ще нося проби в София за пестициди и радиология. Все има нещо, което трябва да се върши. В началото на годината, съберем ли таксите, тръгвам да купувам материали, за да довършим подмяната", казва селският кмет.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1045 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини