Сливен връща милиони по европроекти

  • 20 декември 2011 17:49

  • 1177
  • 2
Сливен връща милиони по европроекти
©

9,164 млн.лева дължи към 31 октомври т.г. Сливен на контрагенти, работили по капиталовата програма на общината - известява в свое писмо до местната администрация зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Средствата трябва да бъдат върнати до края на 2012г. Те ще бъдат включени в новия бюджет - заявиха от кметството. До края на т. г. трябва да бъдат върнати 7 918 987 лева заради спрения европроект за водния цикъл на града, финансиран по оперативна програма "Околна среда".

Сумата включва преведения аванс от МОСВ в размер на 7 909 204 лева, както и начислените лихви за 9 674 лева. Направените разходи по европроекта за строителен и авторски надзор за 42 403 лева ще останат за сметка на общинската хазна.

Общината води преговори с още едно министерство, за да бъде предотвратено връщането на парите по друг европроект. За разлика от проекта за водния цикъл, ремонтите и санирането на Дома за стари хора и Дневния център за хора с увреждания по ОП "Регионално развитие" на стойност 3,356 млн. лева вече е приключил.

От изразходваните пари, 1,841 млн.лева са преведени от МРРБ, а останалите 1,515 млн.лева са били платени от общината. Проблемите с проекта се появили, тъй като ремонтите са извършени от фирми, избрани чрез т.нар. рамково споразумение. Рамковото споразумение е дългогодишен договор на общината с определени фирми.

В същото време изричното предписание на ЕК към България е, че всички строително-монтажни работи към изпълнители, избрани чрез такива споразумения, няма да бъдат приемани и финансиране. Договорите с фирмите по третото, последно рамково споразумение, подписано при управлението на бившия кмет Йордан Лечков /ГЕРБ/, са прекратени - уточниха още от общината.

В момента тече и ревизия на един от европроектите в сферата на културата. Проектът "Оралите" е на стойност 130 хил.евро и предвижда обмен на групи от Сливен в Португалия, Испания, Малта, Италия.

Скандално обаче вместо представители от Сливен, за чужбина са пътували групи от София. Един от скандалните аргументи за това бил, че в града на утвърдения църковен диригент и деятел Димитър Григоров нямало църковно песнопение.

Последвайте канала на

Novini.bg
1177 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
МИЛИОНЕРА

2011.12.21 | 02:16

2
Мииии, искайте ги Данчо Лечков !!! Той нали оправи Сливен.
МИЛИОНЕРА

2011.12.21 | 02:16

1
Мииии, искайте ги от Данчо Лечков !!! Той нали оправи Сливен?

Добави коментар

Водещи новини