МОСВ: Използвайте сухи дърва и висококалорични въглища за огрев

  • 30 ноември 2016 12:08

  • 4961
  • 1
МОСВ: Използвайте сухи дърва и висококалорични въглища за огрев
© Булфото (архив)

Използването на сухи дърва и висококалорични въглища за огрев намалява замърсяването на въздуха и същевременно не ощетява семейния бюджет. Видът и състоянието на твърдите горива за отопление през зимния сезон е важно, защото широкото им използване е една от основните причини за повишаване на нивата на фини прахови частици във въздуха в страната, което има отражение и върху човешкото здраве, предупреждават от министерството.

Измерванията на съдържанието на фини прахови частици в атмосферата показват, че за периода октомври-март превишенията на нормите за чистота на въздуха са десет пъти повече от тези за периода април-септември, което доказва силното влияние на битовото горене през този период.

Изсушаването на дървата не води до допълнителни разходи за домакинствата, но има значителен ефект за опазване на околната среда. Цената на дървесината е на кубик, а не на килограм, затова е добре още при поръчката да се изискват сухи дърва, а не наскоро отсечени. Ако вече са доставени мокри дърва, е добре те да бъдат оставени да изсъхнат по естествен път за около година преди да се горят. Положителен ефект може да има и закупуването им през пролетта и използване - през зимата.

Въздухът ще се замърсява по-малко и при използването на висококалорични въглища за отопление. Те имат ограничено съдържание на сяра и пепел, и макар да са по-скъпи, отделят повече топлина и желаната температура се постига с изгарянето на по-малки количества. Почистването на комините всяка година също може да намали концентрациите на замърсители в населените места

Последвайте канала на

Десислава Станева
4961 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
е

2016.11.30 | 12:50

1
Вие от МОСВ какви дърва или въглища ползвате?

Добави коментар

Водещи новини