Бургазлия завърши Шао Лин

  • 29 ноември 2016 08:33

  • 3324
  • 0
Бургазлия завърши Шао Лин
© Getty Images

Златин Павлов е на 18 години. Той е ученик в Професионалната гимназия по електротехника и електроника ”Константин Фотинов” в Бургас. От дълги години се занимава с Тайдзичуен на семейство Ян. Негов учител е лаошъ Тихомир Тодоров, директор на присъединеното училище за тайдзичуен на семейство Ян град Стара Загора.

Златин е истински късметлия, тъй като учителят му е личен ученик на Грандмайстор Ян Дзюн шесто поколение 5 генерация от семейство Ян. Именно Тихомир Тодоров е този, който пали Златин по източното бойно изкуство. Всъщност тайдзичуен е много повече от бойно изкуство. Това е философията, начинът на живот, основа за развитие и самоусъвършенстване на личността и концентрация, пише вестинк Черноморски фар.

Преди шест месеца едно телефонно обаждане преобръща живота на бургаския ученик. „Златко, възлагам ти големи надежди. Ти си сред четиримата българи, които имате шанса да поживеете шест месеца в Китай и да се обучавате в и Чъндзягоу провинция Хенан, родното място на тайдзичуен и манастирът Шаолин” – чува гласа на учителя си Златин и тогава не може да проумее какво всъщност му предстои да изживее.

Нашата среща с бургаския ученик е седмица след като се е завърнал от голямото приключение. „Това, което ми се случи, е наистина невероятно. Аз сега осъзнавам къде съм бил. Щастливец съм, че успях да се докосна до китайската култура, до грандмайсторите в Тайдзи, че успях да живея и да се обучавам в манастира Шаолин” - споделя с вълнение Златин.

„Това, което видях, беше наистина невероятно. Най-малките, които тренират, са на четири години. И не можете да си представите колко са щастливи. Стават сутрин в пет и тренират до девет вечерта. На сутрешното бягане изминават разстоянието около 5 километра. Всички бягат в една крачка. И са усмихнати. Между тренировките имат почивки, в които ходят на училище. Така редуват тренировки с училищни занимания” - разказва за своите впечатления Златин. Оказва се, че децата, които са в манастира, изцяло са отдадени на желанието си да се самоусъвършенстват.

„И докато те тренират традиционните шаолин-форми, редом с други съвременни спортове като футбол, пинг-понг, бягане, ние основно изучавахме техники от тайдзичуен” - казва Златин. Той съжалява само, че не е успял да посети целия манастир. „Шаолин е като цял град. Аз не успях да го посетя целия. Има отделни планини, с манастири, но те са достъпни само за монасите от манастира” - разказва още Златин. Но пък е успял да срещне истински шаолински монаси. „Те са смирени, скромни. Аскети са, отказали са се от материалното. Монасите се хранят скромно” - споделя бургаският ученик.

Той е изключително впечатлен от дисциплината и силата на духа, от искрените хора, от добрите и чисти обноски, без лицемерие. Оказва се, че не само в манастира хората са такива. Останалото време от престоя си в Китай Златин прекарва в Дженджоу. И там среща искрени, спокойни усмихнати и щастливи хора. Там Златин продължава да се обучава и да черпи опит от най-добрите. Златин участва и на най-големия фестивал по бойни изкуства в провинция Хенан, в който има участници от цял свят.

„Това, което преживях там, е нещо уникално, незабравимо. През трите дни на фестивала, аз видях демонстрации, които сме виждали само по филмите. Имаше разнообразни техники от ушу (кунг-фу). А това, което представиха шаолин-групите, не може да се опише с думи” - казва Златин. На това състезание спечелих едно първо място и две втори.

„Доволен съм от това, което видях, това, до което се докоснах. Медалът и грамотата не са най-важното, най-важното е това, което остана в сърцето ми. Преживяването е невероятно. Приятелствата, които завързах, хората, с които се срещнах, нещата, които научих, това е истинската награда за мен” - признава Златин.
Той е изключително благодарен, че се е обърнал към тайдзичуен, защото това е наистина начин на живот.

„Тайдзичуен ме учи да постигам истински умения“ - казва бургаският ученик и прибавя, че хората трябва да правят разлика между бойните спортове и бойните изкуства. Бойните спортове се учат за няколко години, а бойното изкуство е за цял живот. То помага на интуицията, на усета, помага на движенията, за силата на духа, помага за здраво тяло, за доброто дишане и самозащита. Тайдзичуен е ефективна самозащита и система за запазване на здравето и младостта.

Последвайте канала на

Novini.bg
3324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини