Националната художествена академия отбелязва своята 120-годишнина

  • 21 ноември 2016 09:42

  • 1404
  • 0
Националната художествена академия отбелязва своята 120-годишнина
©

Тази година наследникът на Рисувалното училище - Националната художествена академия, навърши 120 г. По този повод предстоят няколко мероприятия посветени на най-авторитетната българска институция за подготовка на професионални худоници.

Те ще се осъществят в края на 2016 г. и в началото на 2017 г. На 22 ноември 2016 г. ще се проведе тържествена церемония в БАН, а по-късно ще бъде открита и изложба „120 години НХА.

На 12 декември се очаква представяне на изданието „120 години Национална художествена академия“, а на 15 декември предстои научна конференция „120 години Национална художествена академия“.

Честването на 120-годишнината на НХА ще приключи през февруари 2017 г. с откриване на изложба „120 години НХА.

Националната художествена академия подготвя незаменими кадри в областта на изящните и приложните изкуства, дизайна, консервацията и реставрацията, историята и теорията на изкуството. Тя е разделена на два факултета: Факултет за изящни изкуства (ФИИ) и Факултет за приложни изкуства (ФПИ), в които обучаващите се могат да избират между 18 различни специалности.

Открита е като Държавно рисувално училище през 1896 г. с Указ на княз Фердинанд, благодарение на активната подкрепа на видни художници и общественици като Константин Величков, Иван Шишманов, Иван Мърквичка, Антон Митов и др. Непосредствено след появата си, Академията не само регламентира професионалното положение на българския художник, но и започва да играе важна роля в културната действителност.

От края на ХІХ и през целия ХХ век тенденциите в образованието се променят, следвайки трайно развитието на художествените процеси в страната. През 1909 г. Държавното рисувално училище е превърнато в Художествено индустриално училище, а през 1921 г. е преименувано на Държавна художествена академия. Като студенти, а по-късно като преподаватели, през нейните ателиета преминават най-значимите представители на новото и съвременното българско изкуство, чиито постижения определят мащаба на българската художествена култура.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини