НХА открива 120-ата си учебна година

  • 19 септември 2016 13:13

  • 1120
  • 0
НХА открива 120-ата си учебна година
©

Националната художествена академия открива 120-ата си учебна година на 26 септември в 11.00 часа, съобщиха от академията.

Тържествено ще бъдат посрещнати първокурсниците, които ще получат студентските си книжки от деканите на двата факултета.
В 18.00 часа същия ден в галерия "Академия" се открива Третото международно студентско биенале "Рисунка" - "София 2016". По време на откриването ще бъдат връчени наградите, определени от международното жури.

Вечерта ще завърши с концерт, организиран от Студентския съвет на НХА. Участват групите "Нак Букту", "Кус-кус", Академичен хор към НХА и други.

Основана през 1896 г., НХА е подготвила поколения художници, дали облика на българската пластична култура. Тя е не само висше учебно заведение по изкуство, тя е и неделима част от духовността и културната идентичност на нацията. С мъдростта и опита на годините Академията запазва традициите, но и непрекъснато обновява образователните процеси, отчитайки съвременните тенденции, се отбелязва в съобщението.

Международното студентско биенале, като част от стратегията на Академията в областта на рисунката, стимулира креативността не само в овладяването и развитието на учебната и свободната рисунка, но дава среща на различни теоретични подходи и практики в тази посока. Биеналето е място, на което се показват, сравняват и опознават постижения, възгледи и критерии, представени от бъдещите млади автори с техните културни и пластични натрупвания.
Тази година с експозиции, подбрани от самите учебни заведения съгласно регламента на биеналето, участват Академията за изящни изкуства - Венеция, Италия; Държавната художествена академия - Тбилиси; Тракийският университет, Факултетът за изящни изкуства - Одрин, Турция; Унгарският университет за изящни изкуства - Будапеща; Университетът на Черна гора, Подгорица, Факултетът за изящни изкуства и Националната художествена академия - София.
Изложбата ще продължи до 20 октомври.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1120 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини