Учени отчитат намаление на концентрацията на тежки метали във водните организми в морето

  • 18 ноември 2016 14:29

  • 1157
  • 0
Учени отчитат намаление на концентрацията на тежки метали във водните организми в морето
© Getty Images

Сравнението и анализът на данните от проучвания през последните 10 години показват понижение на концентрацията на тежки метали във водните организми и аквакултурите в Черно море. Това съобщи днес ръководителят на проект за повишаване на капацитета на лабораторията по химия и околна среда в Медицинския университет във Варна проф. Мона Станчева.

Тя допълни, че най-голямо е намалението на концентрацията на олово, като уточни, че замърсяването е доста под приетата норма. Като цяло специалистите отчитат намаление на общата концентрация на токсични елементи както в черноморските, така и при сладководните риби.

Проф. Станчева коментира, че изследванията в рамките на проекта са показали, че водните организми и аквакултурите съдържат различни замърсители, но концентрацията е много под допустимата норма. При изследването е проучено замърсяването и на риби от река Дунав и прилежащи езера около Черно море. Резултатите показват най-голямо, но в нормите, замърсяване на рибите в Черно море, а най-ниско - в езерата.

Стойността на проекта е около 500 000 лева, като по-голямата част от тях са изразходвани за нова апаратура за лабораторията по химия на храни и околна среда, която след предстоящото й акредитиране ще се превърне в специализирана лаборатория за изследване на морските и сладководни ресурси и аквакултури, каза още проф. Станчева.

Последвайте канала на

БТА
1157 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини