Засаждат 10 дка кестенови гори в село Брежани

  • 16 ноември 2016 20:29

  • 4277
  • 2
Засаждат 10 дка кестенови гори в село Брежани
© Булфото (Архив)

Засаждат нови 10 дка кестени в село Брежани. Това решиха представителите на ЮЗДП, ДГС-Симитли и сдружение „Хора и традиции", които разработват и съвместен проект за лекуване на горите от болести, предаде Дарик.

"Съдбата на кестеновите гори в региона на Брежани, превръщането на брежанския кестен в патент, съхраняването и създаването на нови кестенови плантации, грижа за природата и икономическите ползи за хората в селото и общината, са в основата на работата на сдружение „Хора и традиции" вече повече от 7 години", написаха в писмо-покана за партньорство и молба за експертиза на кестеновите гори в региона до ЮЗДП от сдружението.

"От една страна, имаме брежански ядлив кестен - уникално природно богатство с хилядолетна история, който реално може да бъде вписан като български продукт с географско означение на европейската карта, от друга - горите съхнат, заразени от рак, брулят се и се обричат на загиване вследствие на бездействието на хората и институциите. Ние сезираме всички държавни и общински органи, за да спасим тази уникална култура, но без вас, експертите, няма да получим адекватни решения. Възможно е мерките да са много скъпи и сме готови на съвместни проекти, за да опазим и развием това природно богатство", уверяват от сдружението.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
4277 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
х

2016.11.17 | 00:12

2
Най-после една добра новина.
Веселин Василев

2016.11.16 | 22:42

1
Късно е чада мои.Я вземете мерки и засаждайте обезлюдяващите села.

Добави коментар

Водещи новини