София оглави класация за най-мръсен въздух

  • 07 октомври 2016 15:16

  • 5355
  • 2
София оглави класация за най-мръсен въздух
© Getty Images/Guliver

София е най-замърсената столица в Европа, сочат данните на Европейската агенция по околна среда, цитирани от БНР. Днес в града започна акция за измерване на вредните емисии от изгорели газове на автомобилите. Инициативата е на Асоциация "Диабет тип 2" и "Коалиция за климата в България".

Деница Иванова от Асоциация "Диабет тип 2" обясни каква е целта на тази акция: "Смисълът на тази акция е в това да привлечем общественото внимание към този доста сериозен проблем. Както знаете, Световната здравна организация и Европейската агенция по околна среда алармират за доста тревожни резултати, като определят София за най-замърсената столица в Европейския съюз, а Световната здравна организация определя въздуха в страната ни като опасен за здравето. Именно поради това започнахме работа с КАТ и с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за борба с една от основните групи замърсители в градските зони - това е автомобилният трафик".

Между 14 и 18 хиляди души умират в България поради високите нива на замърсяване. 13 на сто от замърсеността на въздуха в България се дължи на автомобилите, като сред вредните емисии на първо място са фините прахови частици, казва още тя: "Нивата, когато започне отоплителният сезон, на вредни емисии във въздуха са над пределно допустимите норми. Фините прахови частици, които се отделят от дизеловите автомобили, са страшно вредни за здравето на хората. За съжаление фините прахови частици няма да могат да бъдат измерени с този уред, защото техниката измерва само въглероден оксид".

Битовото отопление и старите коли у нас замърсяват въздуха и се отразяват върху дихателната, сърдечно-съдовата, репродуктивната и нервната система, посочи Тодор Тодоров от "Коалиция за климата в България": "Тази акция е много смислена, защото вече е време да се направи по-ясно разграничение, какъв е делът на транспорта, какъв е делът на битовото отопление и да се вземат необходимите мерки, които да бъдат достъпни и с по-съвременна техника. В другите европейски страни имат лаборатории, които дават в реално време замърсеността".

Организаторите готвят промени в Наредбата за замърсеността на въздуха, където да залегнат ясни критерии за чистотата на въздуха и контрола.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5355 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.01.04 | 08:01

1
МНОГО ДОБРЕ....САМО ЧЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА СПРЕТЕ 80% ОТ ГРАДСКИТЕ АВТОБУСИ,КАМИОНИ ТРАКТОРИ И ДРУГИ МАШИНИ КОИТО СА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ....

2018.01.04 | 08:02

2
И патрулките да не забравяме :)

Добави коментар

Водещи новини