-
21 септември 2016 10:18
- 2391
- 0
70-те години на XX век - България за първи път отваря вратите си за синтетичната оцетна киселина за нуждите на консервната промишленост.
Радославка Желязкова е ходеща енциклопедия на българския оцет, разказва Нова телевизия. Произвежда го повече от 30 години в една от най-старите оцетни фабрики – тази в Плевен. Разказва, че тук винаги се е правил само и единствено натурален продукт. Той има и синтетично подобие. Как се прави едното и как се прави другото и каква е разликата между двата продукта, ще опитаме да разберем.
Във фабрика в Долни Дъбник правят естествен и био оцет, но и техния синтетичен вариант. И трите вида продукти изнасят за чужбина. Първо ни показват пътя на естествената ферментация - от ябълката до натуралния оцет.
Ябълките се раздробяват, а продуктът отива в две цистерни, където след седмица се превръща във вино. За да стимулират ферментацията, добавят и допълнителен кислород. И така – за около денонощие и половина – виното се превръща в концентриран оцет. След това се избистря и се разрежда с вода. Всяка бутилка се пълни, проверява се за механични замърсители и се слага етикет.
На този фон да създадеш синтетичния продукт ти е нужен не повече от час. И много по-малко пари. Получаваш в цистерни киселината и я разреждаш. Лесното приготовление, наред с трудното начало на 90-те, кара все повече производители да заложат на синтетиката, за сметка на по-скъпата и по-капризна естествена продукция. Но цената е много по-ниска.
Съдържанието – синтетична киселина Е 260 и оцветител – карамел Е 150.
Производителите твърдят, че проблем може да се получи, само ако фирмата не проследи внимателно киселинността и тя надвиши 6%. И още един трик - синтетичните продукти почти винаги са в цветни бутилки - просто защото са от преработена пластмаса, която отново е по-евтина.
„Препоръчвам, когато избираме продуктите, които да си купим, да разгледате внимателно етикета. В него трябва да бъде посочен съставът. Виненият оцет трябва да бъде от вино. Не може да има други съставки”, заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия инж. Атанас Дробенов, експерт в Българската агенция за безопасност на храните.
„Преди две години в България се прие изискване, че синтетичният оцет не трябва да носи наименованието оцет. Въпросът е, че съпътстващото законодателство – наредбата, която трябва да изясни контрола, вече две години не се приема. Това означава, че в момента няма кой да контролира какво има в тези бултилки”, коментира д-р Сергей Иванов от „Активни потребители”.
Последвайте канала на
Свързани новини
С близо 10 млн. лв. се е увеличила брутната добавена стойност на земеделието в Монтанско (снимки)
19 септември 201615:15
10% ръст в производството на пипер (снимки)
11 септември 201617:36
Добивът на мед рязко намаля
11 август 201616:01
В сезона на туршиите: Консервиращ и овкусяващ ефект притежава само натуралният оцет
10 август 201615:37
Оцетните имитации са опасни за здравето
29 юли 201612:29
Плевнелиев: Когато се каже "храни от България", това е символ на високо качество
20 юни 201613:56
Всеки втори жертва на оцетните имитации
27 септември 201612:12
Сезираха контролните органи за нередностите при оцета менте
21 септември 201610:48
Лудогорец 1:0 ЦСКА - София, разградчани вкарараха след по-малко от 90 секунди игра
Арда обърна Ботев (Пловдив) и заплете интригата за седмото място
Гранада 0:0 Реал Мадрид, шампионите с 10 промени
Втора лига на живо: трети гол на "Коритото", акулите изравниха
Ман Сити излезе на върха седмица преди края на сезона, навакса и по голова разлика
Ботев (Пд): Категорично подчертаваме, че отборът няма никакво намерение да напуска стадион „Христо Ботев“
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Заради новата маркировка на бул. "Витоша": Сигнализират СДВР за документ с невярно съдържание
11 май 202419:24
Цвета Караянчева: Думата "сглобка" няма да се използва повече
11 май 202418:40
Стефан Тафров: ГЕРБ и ДПС са едно цяло в името на запазване на статуквото
11 май 202419:13
Бойко Рашков съди двама депутати от "Има такъв народ"
11 май 202418:26
Политологът Христо Панчугов: Очакват се тежки удари по време на предизборната кампания
11 май 202416:50
Проф. Димитров: РСМ избра парадокса да съчетае носталгията към Югославия и европейката перспектива
11 май 202417:27
Рев на хиляди мотори огласи улиците на Ямбол
11 май 202416:38
Преподавател по военно дело: Украинците ще успеят да спрат руснаците, но няма да е лесно
11 май 202415:35
Русия заяви, че е превзела пет села в Харковска област
11 май 202415:43