-
21 септември 2016 10:18
- 2394
- 0
70-те години на XX век - България за първи път отваря вратите си за синтетичната оцетна киселина за нуждите на консервната промишленост.
Радославка Желязкова е ходеща енциклопедия на българския оцет, разказва Нова телевизия. Произвежда го повече от 30 години в една от най-старите оцетни фабрики – тази в Плевен. Разказва, че тук винаги се е правил само и единствено натурален продукт. Той има и синтетично подобие. Как се прави едното и как се прави другото и каква е разликата между двата продукта, ще опитаме да разберем.
Във фабрика в Долни Дъбник правят естествен и био оцет, но и техния синтетичен вариант. И трите вида продукти изнасят за чужбина. Първо ни показват пътя на естествената ферментация - от ябълката до натуралния оцет.
Ябълките се раздробяват, а продуктът отива в две цистерни, където след седмица се превръща във вино. За да стимулират ферментацията, добавят и допълнителен кислород. И така – за около денонощие и половина – виното се превръща в концентриран оцет. След това се избистря и се разрежда с вода. Всяка бутилка се пълни, проверява се за механични замърсители и се слага етикет.
На този фон да създадеш синтетичния продукт ти е нужен не повече от час. И много по-малко пари. Получаваш в цистерни киселината и я разреждаш. Лесното приготовление, наред с трудното начало на 90-те, кара все повече производители да заложат на синтетиката, за сметка на по-скъпата и по-капризна естествена продукция. Но цената е много по-ниска.
Съдържанието – синтетична киселина Е 260 и оцветител – карамел Е 150.
Производителите твърдят, че проблем може да се получи, само ако фирмата не проследи внимателно киселинността и тя надвиши 6%. И още един трик - синтетичните продукти почти винаги са в цветни бутилки - просто защото са от преработена пластмаса, която отново е по-евтина.
„Препоръчвам, когато избираме продуктите, които да си купим, да разгледате внимателно етикета. В него трябва да бъде посочен съставът. Виненият оцет трябва да бъде от вино. Не може да има други съставки”, заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия инж. Атанас Дробенов, експерт в Българската агенция за безопасност на храните.
„Преди две години в България се прие изискване, че синтетичният оцет не трябва да носи наименованието оцет. Въпросът е, че съпътстващото законодателство – наредбата, която трябва да изясни контрола, вече две години не се приема. Това означава, че в момента няма кой да контролира какво има в тези бултилки”, коментира д-р Сергей Иванов от „Активни потребители”.
Последвайте канала на
Свързани новини
С близо 10 млн. лв. се е увеличила брутната добавена стойност на земеделието в Монтанско (снимки)
19 септември 201615:15
10% ръст в производството на пипер (снимки)
11 септември 201617:36
Добивът на мед рязко намаля
11 август 201616:01
В сезона на туршиите: Консервиращ и овкусяващ ефект притежава само натуралният оцет
10 август 201615:37
Оцетните имитации са опасни за здравето
29 юли 201612:29
Плевнелиев: Когато се каже "храни от България", това е символ на високо качество
20 юни 201613:56
Всеки втори жертва на оцетните имитации
27 септември 201612:12
Сезираха контролните органи за нередностите при оцета менте
21 септември 201610:48
Монца 1:2 Ювентус, няколко опасни изстрела на Николас Гонсалес
Ливърпул разпердушини Тотнъм със суперфутбол и дръпна на върха в Премиър лийг преди Коледа
Реал Мадрид изпрати триумфалната година с много красиви попадения и задмина Барселона
ЦСКА - София увеличи драстично капитала, за да реши сериозен проблем - собствениците наливат нови 20 млн. лева в клуба
Борнемут прекърши Ман Юнайтед на "Олд Трафорд", "червените дяволи" с пореден исторически провал
Победната серия на Челси приключи на негостоприемния "Гудисън Парк"
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Делян Пеевски, председател на ДПС: Имаме историческия шанс да променим България! Най-хубавото предстои!
22 декември 202419:04
Кирил Петков: Довиждане, г-н Пеевски!
22 декември 202420:45
Евтим Милошев: Надявам се да има редовен кабинет, за да мога да карам ски
22 декември 202420:13
Проф. Кантарджиев с препоръка: Избягвайте кихащите и кашлящи "герои"
22 декември 202417:14
Андрей Райчев: Шансовете за правителство са 50 на 50, дори 60 на 40
22 декември 202418:23
Юлияна Дончева: Политиката е мястото, където трябва да прекрачиш принципите си. Краят бе разочарование
22 декември 202419:56
Дерайлира пътнически влак за Габрово
22 декември 202420:58
За пореден ден. Няма следа от изчезналото дете със Синдром на Даун от с. Конаре
22 декември 202420:28
Хиляди се събраха в Белград на протест срещу Александър Вучич
22 декември 202421:14