Бойко Ноев: Армията трябва да поеме охраната на границата

  • 18 септември 2016 11:01

  • 2961
  • 4
Бойко Ноев: Армията трябва да поеме охраната на границата
©

МВР не може да се справи с всички проблеми на националната сигурност. На армията трябва да се възложи отговорността за граничната зона между България и Турция. Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев в предаването „Неделя 150“.

Това е дългосрочна визия, не може да се случи сега и веднага, обясни заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Бойко Ноев контрира, че армията може да направи това от утре, с организирана структура като армията това може да се направи бързо, а как ще се използват интегрираните системи на МВР е технически въпрос.

Българското правителство трябва да издаде на армията политическа заповед да охранява границата като на война, категоричен бе Ноев: За около 100 млн. лева годишно армията ще „запечати“ границата. МВР не може да реши проблема с охраната на границата, това е очевидно за всички. Натискът няма да престане, натискът е огромен.

Милиарди натискат българската граница, ние се надяваме, че със 160 млн. решаваме проблема. Проспахме две години и европейската политическа отговорност от това проспиване ясно се вижда. 

Филип Гунев Гунев уточни, че 270 км граница сега се охраняват от близо 3 хиляди души, а служителите на „Фронтекс“ сега са близо 140. Той оцени срещата на върха на ЕС в Братислава като успешна за България заради признаването на важността да се охраняват външните граници като интегрален елемент от мигрантската политика. Според него отпуснатата на страната ни сума е признание за усилията ни, а тези пари ще ни позволят да надградим технологии и усилия там, където е необходимо. Няма как всички бежански центрове у нас да са от затворен тип, посочи заместник-министърът.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2961 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
...

2016.09.18 | 21:26

4
А хрантутниците от гранична полиция какво ги правим? Уволняваме ли ги или продължаваме да им плащаме заплатата за спорта?
Кико

2016.09.18 | 20:50

3
Коя армия че остана ли такава
Петър Рогача

2016.09.18 | 13:41

2
Няма леви, няма десни ,само вратата ми стана нещо тесна !Не знам само от снагата ми охранена или от рогата ми ,по -голями са станали !
модератора е педал и боклук

2016.09.18 | 13:38

1
мъди ,до сега кой беше на пост ,не ме триеше ,за което благодаря ,а ти си ...е не искам да се повтарям ,опасно е ,....за жена ти !

Добави коментар

Водещи новини