310 каруци се търкалят в столицата

  • 13 септември 2016 06:53

  • 12145
  • 2
310 каруци се търкалят в столицата
© Булфото

Точно 310 каруци и един файтон са регистрирани в Столичната община и официално могат да кръстосват улиците в града. Собствениците им са платили по 10 лв. такса, за да могат да се возят на тях.

Най-много са талигите от район „Красна поляна” - 230, но в движение били 110. В топ три влизат още „Искър” с 42 и „Подуяне” - с 39 талиги. Те обаче са влезли в регистрите до 2012 г., а след това записвания е нямало, обясниха от „Московска” 33, пише "Монитор".

Преди шест години е била и последната вписана четириколка в район „Сердика”, където общо са 32. В „Красно село” пък няма нито една легална каруца, но пък има записан файтон, които през лятото разхожда туристи по морето.

По наредба всяка талига трябва да се регистрира в общината, а за да получи заветното талонче, трябва да е маркирана със знаци. Собствениците са длъжни да поставят по един бял или жълт кръгъл светлоотразител отпред, върху амуницията на челото на всяко впрегатно животно и червен отзад на колата. Освен това трябва да има и престилки за животинските отпадъци. На талигите им е забранено да се движат и в центъра на града. При нарушение глобите стигат до 500 лв но те рядко се плащат от ромите.

В момента общинарите готвят промени в Наредбата за организация на движението в столицата, с които ще забранят движението им в града. Едно от предложенията е конете и каруците, които нарушават забраните, да бъдат конфискувани и продавани на търг. Решението дали да има забрана за движение на каруци ще бъде взето до края на годината. Идеята е да могат да се движат само по външната страна на Околовръстното, като така ще могат да имат достъп до селата около столицата.

След като забрана за каруци има вече в Пловдив и Сливен, в Шумен също предлагат да ги ограничат. Общинските съветници Наталия Стефанова и Деан Станчев се аргументират с това, че “водачи на ППС с животинска тяга обикалят в кварталите на град Шумен, викайки и изкупувайки отпадъчни материали.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
12145 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.09.13 | 22:38

2
хах хахахах и после всички извън София били селяни, ами то пълно с каруци, пасат си животните-крави, коне, кози, овце из София-та

2016.09.13 | 15:30

1
Тук не става въпрос кой какъв е. Стига вече с това разделение на селяни и граждани! Става въпрос за това, че каруците не трябва да се движат в центъра. Но никога няма да ги забранят, защото ги е страх, че стане страшно - това неуправляемо племе ще започне масово да краде и убива, а и този прост електорат няма да ходи да гласува за турските и цигански партии. "Идеята е да могат да се движат само по външната страна на Околовръстното, като така ще могат да имат достъп до селата около столицата." Ама господа управници, тези диваци не искат достъп до селата, те отдавна са ги опоскали, какво ще правят там, там вече няма желязо за "бране"

Добави коментар

Водещи новини