Найденов: Дрънкането не на оръжие, а на трактор не е добра практика

  • 09 декември 2011 15:46

  • 2438
  • 5
Найденов: Дрънкането не на оръжие, а на трактор не е добра практика
©

Дрънкането не на оръжие, а на трактор не е добра практика, каза министърът на земеделието и храните Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на.

„Ако кривата на подпомагане върви нагоре, паралелна на нея е и кривата на цените, а трябва да е обратното. На тези въпроси трябва да отговорим и от този дебат бягат зърнопроизводителите. Трябва да седнем с тях да говорим и трябва да направим този модел за следващия програмен период. Но използването на сила – „Вие или го правите, или блокираме София, границите...”. Утре, ако военните изкарат същите аргументи, защото и при тях има реформа – какво правим? Къде е гражданското общество?

Това многократно е обяснявано. Дни преди да изкарат тракторите бях на тяхната национална конференция, правихме и семинари в министерството”, припомни министър Найденов. Средствата не са намалени – общата сума е увеличена – от 1 066 000 000 лв. за бюджет 2011 г. на 1 258 000 000 лв. в 2012 г. Това не е намаляване, а пренасочване на субсидиите. Важна е общата сума”, заяви министър Найденов. Според него намаляването на субсидиите не е начинът да се редуцират огромните стопанства, а да отиват субсидиите и до по-малките сектори.

Тези, които получаваха лъвския пай, щяха да продължат да се разширяват, подчерта той. „Ние сме с най-големите стопанства и това е изключително лошо. Не се създават работни места, добавена стойност. Какво като произвеждаме зърно и го изнасяме – къде е ДДС-то в България? Не трябва да се превръщаме в държава, която има най-големите стопанства, а в същото време малките изнемогват”, каза той.

Бюджетът е това, което беше внесено. „Направили сме разчетите на базата на това, което е прието. Търсим резерви по отношение на бюджета на самото министерство, който също е редуциран. Това е свързано с административна реформа и допълнително търсене на приходи в министерството. По отношение на парите за ДФ „Земеделие” и средствата, станали обект на протест най-вече от страна на зърнопроизводителите, това е окончателното. Националните доплащания ще бъдат в размер на около 100 млн. лв.

Останалите сектори ще получат парите си. От понеделник започва плащането на субсидиите на глава добитък към българските животновъди и в рамките на няколко дни ще бъдат изплатени 93 млн. лв. за тях”, каза той. Министерството на финансите администрира нотификацията за акцизите, посочи Найденов.

Последвайте канала на

2438 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
agabaga

2012.01.06 | 01:25

5
"Дрънкането не на оръжие, а на трактор не е добра практика, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов." Какво иска да каже мистър БДС, че трябва да хващаме пушките?

2012.01.06 | 01:25

4
Най-вероятно и той не знае какво иска да каже. Има желание да каже нещо оригинално, но това може - това казва.
anonimen

2011.12.09 | 20:49

3
Qvno e svesten 4ovek Naidenov, znae 4e trqbva dazatraka orj.....o, ina4e nqma ypraviq qvno
иманяр

2011.12.09 | 20:48

2
Не слагайте палчета надолу! Питам ви - ако аз изровя златни монети и ги продам в чужбина вие какво печелите? Нищо против производителите. Питам се как вие ще се замогнете, или как бихте намалили безработицата?
иманяр

2011.12.09 | 20:46

1
„Ние сме с най-големите стопанства и това е изключително лошо. Не се създават работни места, добавена стойност. Какво като произвеждаме зърно и го изнасяме – къде е ДДС-то в България?” Действително - какво като произвеждаме зърно и го изнасяме? Някой зърнопроизводител от тези с големите стопанства може ли да ни обясни? Много хора изнесоха много неща и от това спечелиха. Въпросът е дали държавата печели?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини