В Етъра започва 14-то издание на Международния панаир на традиционните занаяти

  • 23 август 2016 08:53

  • 1382
  • 0
В Етъра започва 14-то издание на Международния панаир на традиционните занаяти
©

В етнографския музей на открито "Етър" от 2 до 6 септември ще се състои 14-то издание на Международния панаир на традиционните занаяти. Проявата е под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, а организатори са Министерството на културата, община Габрово и комплексът "Етър". Това съобщиха от етнографския музей.

Майсторската надпревара тази година е в занаята "тъкане на колани "на кори". Преди две години този занаят е бил обявен за един от шедьоврите на българското нематериално културно наследство, информираха уредниците. Четиридневната надпревара започва на 2 септември, в нея ще участват седмина майстори, а след селекция от жури един от тях ще стане носител на наградата "Сребърна хлопка" и ще има право на самостоятелна изложба в музея през 2017 година.

През панаирните дни ще се открие изложбата "Възродените тъкачни техники", в която майсторката Стойна Кръстанова показва свои работи от художествен текстил. Изделията са изработени със старинните техники за изпълнение на коптска, византийска и българска тъканна орнаментика. Ще има и изложба базар на дърворезбаря Антон Николов, който миналата година стана победител в майсторската надпревара и получи право на самостоятелна експозиция.

Същият ден започва и международната научна конференция "Народните занаяти - минало, настояще, бъдеще", в която специалисти от страната и чужбина ще представят научните си изследвания в областта на етнологията.

В дните от 3 до 6 септември ще има международно изложение базар на традиционни занаяти, чиято цел е да представи съхранените техники от миналото и съвременното развитие на народните занаяти.

През петте панаирни дни посетителите на музея ще се запознаят с редки текстилни техники, сред които е шитата дантела /кене/, дантелата фриволите, изработка на предмети от гайтан, работа с плъсти, шарене на родопски терлици, традиционна везба, изработване на калоферска и брюкселска дантела, изработване на изделия от макраме, предене на вълна и влачене на дарак, плетене на рогозки от беленица /царевична шума/, изработване на мънистени колани.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1382 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини