Манастири ни дерат с такса "паркинг"

  • 06 август 2016 06:58

  • 2597
  • 3
Манастири ни дерат с такса "паркинг"
© Булфото/архив/

Манастири ни дерат с такса „паркинг” дори автомобилът да е с инвалиден стикер. Повечето от тях имат обособени и охранявани постоянно места за колите. Левчетата за престоя се плащат на наета от съответната обител фирма, която дава и касов бон. Има обаче и места, където парите се вземат, но не се дава финансов отчетен документ. Иска се такса дори от колите с инвалиден стикер, пише вестник „Монитор”.

Такава е практиката в Гложенския манастир. На стотина метра от него жена със сигнално зелена жилетка и бадж с надпис „охраняем паркинг” събира по левче за всеки автомобил, спрял на един от двата неподдържани някогашни паркинга. „Таксата” е фиксирана независимо от часовете престой. Фискален бон не се издава, жената няма и портативен касов апарат. Не всички посетители обаче й дават пари. Когато някои й поиска разрешителното и документ, удостоверяващ фирмата, охраняваща паркинга, тя не настоява за таксата и отминава.

Не знам коя е фирмата, пратили са ме, събирам. То май манастирът има нещо взимане-даване, ама на мен ми не казват, оправдава се „служителката”, заваляйки българския. Пътят е с дупки, общината не го поглежда, та манастирът иска да го оправи с парите от паркингите, опитва да се измъкне тя.

От Гложенския манастир отказаха да коментират събирането на „паркинг” таксата.

Паркингите са на манастира, той си наема хора да събират парите, общината няма нищо общо с това, коментира кметът на село Гложене Милчо Милчев. Има и други неща, от които туристите ни се оплакват, като например таксата за снимане, допълни Милчев.

5 лева е таксата за снимане в манастира с фотоапарат или телефон, 10 за кинокамера, установи репортерска проверка на вестника. Ценоразписът е закован на манастирската порта, за която се преминава през терасата на ресторанта, пристроен към стената на обителта.

Охраняемият паркинг при Троянския манастир пък е левче за цял ден, издава се квитанция. За автомобилите с инвалиден стикер и превозващите трудноподвижни възрастни хора пазачът вдига бариерата към вътрешния паркинг, който е безплатен.

Последвайте канала на

Калина Христова
2597 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Отец Нафарфорий

2016.08.17 | 16:07

3
Чеда, мои, давайте ни всичките си пари. Така е богоугодно. Нищо, че НАП ни освободи от данъци. Ние ще Ви продаваме вяра, за да си купуваме ролекси, златни кръстове и скъпи автомобили, а пък Вие постете и бъдете скромни.
00

2016.08.17 | 07:58

2
И в Бачково е така

2016.08.08 | 15:41

1
Отчетата са мафия. Набожните глупаци нека си дават парите на верската мафия.

Добави коментар

Водещи новини