Почина проф. Богдан Богданов

  • 05 август 2016 19:27

  • 2270
  • 0
Почина проф. Богдан Богданов
©

Почина президентът и основател на Нов български университет /НБУ/ професор Богдан Богданов, съобщиха от висшето учебно заведение. Проф. Богданов е класически филолог и дългогодишен професор по история на старогръцката култура и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Носител е на ордена Grand-Croix de l'Ordre de Phenix, Gre`ce, за дейността си като посланик на България в Гърция и наградата "Христо Г. Данов" за хуманитаристика.

Проф. Богданов е публикувал на български език голям брой преводи на старогръцки автори, сред които се откроява участието му в четиритомното издание на "Диалози" на Платон, преводите на "Характери" на Теофраст, "Дафнис и Хлоя" на Лонг, "Животът на Александър Македонски" на Псевдо-Калистен, "Към себе си" на Марк Аврелий, "Диатриби" на Епиктет.

Автор е на книгите "От Омир до Еврипид", "Омировият епос", "Литературата на елинизма", "Мит и литература", "Романът - античен и съвременен", "История на старогръцката култура", "Орфей и древната митология на Балканите", "Старогръцката литература", "Промяната в живота и текста", "Европа - разбирана и правена", "Отделно и заедно", "Университетът - особен свят на свобода", "Минало и съвременност", "Разказ, време и реалност в старогръцката литература", "Текст, говорене и разбиране", както и на издадената в Испания книга "Modelos de realidad", издадената в Германия "Reading and Its Functioning" и издадената във Франция "Penser et construire L'Europe".

Последната книга, която проф. Богдан Богданов остави, е "Думи, значения, понятия и неща", посочват от НБУ.

Последвайте канала на

БТА
2270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини