Гласуват 300 лева данък за пловдивските таксита

  • 02 август 2016 07:09

  • 820
  • 0
Гласуват 300 лева данък за пловдивските таксита
© Булфото/архив/

300 лева да е размерът на данъка върху таксиметров превоз на пътници в Община Пловдив ще гласуват на днешното си заседание съветниците на града.Зам.-кметът Розалин Петков вече заяви, че ако предложението бъде прието, то ще влезе в сила от 1 януари, 2017-та година. Сумата съответства на минималната граница на предлагания данък,определена в Закона за местните данъци и такси, разясни още той, информира Дарик.

Дължимият данък е във връзка с окончателно приетите промени в Парламента, свързани с таксиметровата дейност. Според заложеното, алтернативният данък за такситата може да варира между 300 и 1000 лева, като точната му стойност се определя от съответната община.

Съгласно разпоредбите, данъчно задължени лица по този Закон са превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация, издадено от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", и разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници, издадено от кмета на съответната община по Закона за автомобилните превози.

По данни на ОП „Организация и контрол на транспорта” към 27.05.2016 г. общият брой издадените разрешения за извършване на таксиметров превоз на пътници в Община Пловдив е 1 700. За 2017 г. очакваният приход от този вид нов местен налог е в размер на 500 000 лева.

Припомняме, че таксиметрови шофьори от Пловдив излязоха два пъти на протест срещу промяната, която трябваше да влезе в сила от 1 април, тази година. Те нарекоха новия данък лобистки.

Последвайте канала на

Калина Христова
820 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини