Масови проверки на таксита по Черноморието (снимки)

  • 20 юли 2016 13:21

  • 2023
  • 0
Масови проверки на таксита по Черноморието (снимки)
© ДАМТН

Масови проверки на таксита по Северното Черноморие. Те се извършват от Държавната агенция за метрологичен и тeхнически надзор (ДАМТН) във връзка с летния туристически сезон. Проверките се извършиха в периода 27 юни - 19 юли.

Касовите апарати са проверявани за съответствие със законовите изисквания, техническата им изправност и правилна употреба с цел защита на клиентите от неточно отчитане на разстоянията и завишени сметки.

Проверени са 135 таксита на териториите на градовете Каварна, Балчик, Варна, Шумен и Търговище, курортните комплекси „Албена“, „Златни пясъци“, „Св. Константин и Елена“ и Летище Варна.

В осем от проверените таксита са открити апарати без валидни знаци за метрологична проверка и са издадени осем протокола за задължителни предписания за привеждането им в съответствие с изискванията на Закона за измерванията.

 

Снимка: ДАМТН


При проверките с “таен клиент” инспектори са наели таксита от Летище Варна до хотелски комплекс в града, като разстоянието е било предварително измерено. При две от таксита са установени неизправности на апаратите, свързани с плащанията на услугата.

Снимка: ДАМТН


При едното такси апаратът е отчел 20 км изминато разстояние при предварително засечено 12 км. След съмнение, че апаратът се манипулира, автомобилното табло е разглобено в присъствието на инспекторите и е открито допълнително монтирано устройство тип „помпа“. На таксиметровия шофьор е съставен акт, а устройството е конфискувано.

В другото такси, наето по същия маршрут, е намерен технически неизправен апарат, който измерва с грешка от плюс 20% при отчитане на изминатото разстояние и сумата за плащане. Съставен е протокол за задължителни предписания за преустановяване употребата на този апарат до привеждането му в съответствие с изискванията на закона и е издаден акт. Проверките ще продължат до края туристическия сезон.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2023 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини