Сградите над 250 кв. м - задължително със сертификат колко енергия харчат

  • 19 юли 2016 21:06

  • 2468
  • 1
Сградите над 250 кв. м - задължително със сертификат колко енергия харчат
© Булфото (архив)

Всички сгради с разгъната застроена площ над 250 кв. м, които се ползват, подлежат на задължително енергийно обследване и сертифициране.

Това предвиждат промени в Закона за енергийната ефективност, които Министерството на енергетиката публикува за обществено обсъждане, пише в. 24 часа. В сега действащия закон такова изискване за блокове и къщи няма, то е само за сгради за обществено ползване. Новият текст означава, че дори и къщите над тази площ ще трябва да имат енергиен сертификат. Документът трябва да е поставен на видно място. Нова сграда ще си вади такъв не по-рано от 3 и не по-късно от 6 г. от датата на въвеждането в експлоатация. Досега това важеше само за обществените сгради.

Държавата и публичните институции могат да купуват или наемат сгради, но само ако те отговарят на минималните изисквания за енергийни характеристики и имат сертификат. Изключение се прави, ако сградата ще бъде санирана или разрушена, ще бъде препродавана или има особена архитектурна или историческа стойност. Промените в закона предвиждат още да се правят обществени поръчки при купуване на продукти, свързани с потребление на енергия, които са на стойност над 264 032 лв. Това е свързано със санирането на обществените сгради. Продуктите трябва да принадлежат към най-високия енергиен клас.

С преходните и заключителни разпоредби се променя Законът за енергетиката. Те са най-вече в частта за издаване на сертификати за произход на еленергията, произведена от топлофикации и заводски централи. Дава се право на КЕВР не само да издава, но и да отменя сертификати за произход.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2468 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
han

2016.07.19 | 22:02

1
Еми ще бутна един етаж и ще се вместя в 250кв.м.

Добави коментар

Водещи новини