БЧК-Варна ще прави картотека на водните спасители

  • 18 юли 2016 14:03

  • 1178
  • 0
БЧК-Варна ще прави картотека на водните спасители
© Булфото

През есента БЧК-Варна ще направи картотека на водните спасители, съобщи днес областният председател на организацията Илко Раев. Той уточни, че освен данните и квалификацията, в картоните ще бъде отбелязано и мнението на концесионерите на плажовете за професионалното поведение и умението на спасителите да комуникират с летовниците.

Раев посочи, че недостигът на спасители в страната е около 300 души, само във Варненско - близо 100. Това налага за сигурността на плажуващите да се грижат и хора, навършили 60 години.

През тази година в БЧК-Варна са заверени талони на 242-ма спасители за море и 410 - за басейн. Повечето от тях обаче заминават да работят в чужбина, основно в Испания, САЩ, Гърция.

И през това лято остава проблемът с ненавременното разкриване на басейните, допълни Раев. Той отчете, че са подадени 193 заявления за работа на такива съоръжения. До момента комисия е одобрила 103 от тях. В района обаче басейните са повече от 260, което означава, че много от тях действат нелегално, допълни Раев.

Председателят на БЧК днес представи програмата за Седмицата на водното спасяване, която започва във Варна.

Организаторите предвиждат серия демонстрации в комплексите около града. В четвъртък в курорта "Златни пясъци" ще има първенство по водно спасяване, в което ще участват действащи спасители от цялото Черноморие. За петък е планирана научно-практическа конференция със специалисти от цялата страна.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1178 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини