ЮНЕСКО не включи Пирин в списъка на застрашените обект

  • 15 юли 2016 12:56

  • 2637
  • 3
ЮНЕСКО не включи Пирин в списъка на застрашените обект
© Булфото

Няма абсолютно никакви основания Пирин да бъде включен в списъка за застрашените Обекти на ЮНЕСКО. Въпреки твърдения от последните дни, такава тема дори не е обсъждана на провеждащата се от 10.07.2016 г. 40-та Сесия на световната организация в Истанбул, съобщиха от Националната гражданска коалиция "Природата за хората и регионите".

Представители на България на форума са зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов, директорът на Националната служба за защита на природата към МОСВ - Мирослав Калугеров и Цветелина Иванова, отговаряща за ЮНЕСКО към ведомството. Със статут на наблюдател, в работата на сесията, участва и Ваня Бижева, представител на НГК „Природата за хората и регионите”.

На Сесията бе прието Решение 40COM7B.93, в което се казва, че се приветства постигнатият напредък от България в изпълнение на препоръките, дадени след мисията от 2011 година, ръководена от директора на световното природно наследсто г-н Кишоре Рау.

Друг аспект от Решението е, че одобрените проекти през 2014-та и 2015-та година в ски зона Банско са подобрили безопасността на посетителите и качеството на туристическите услуги. Отбелязано е, че въпреки извършените оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС) не е отчетен кумулативният ефект.

От ЮНЕСКО препоръчват бъдещите развития в буферната зона (ски зона Банско) на Обекта да се направляват от стратегическо планиране. От Световната централа искат още, да им се изпрати преработеният нов План за управление на Пирин. Изисква се преди приемането на Плана да не се одобряват никакви нови проекти без екологична оценка. От световната централа настояват още да се извърши екологична оценка на Плана, въпреки че според българското законодателсто, за Планове за управление, такава не се изисква.

В заключение, молят България, като страна членка по Конвенцията, до 1 декември 2017 г. да изпрати актуализиран доклад за състоянието на Пирин, като обект на световното природно наследство. Сесията продължава работа до 20.07.2016 година.

Последвайте канала на

Novini.bg
2637 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.07.26 | 16:43

3
Явно и те ще ядат от баницата! Ще ни разпарчальосат Пирина!
Явор

2016.07.26 | 16:43

2
По-добре ние да си ги решаваме тези неща а не да ни се месят чужденците
Драго

2016.07.15 | 14:25

1
Основания щеше да има, ако нещата не бяха наред, а то очевидно, не е така.

Добави коментар

Водещи новини