С около 2,5 милиона лева се осигурява топъл обяд за най-нуждаещите се в страната

  • 28 юни 2016 14:15

  • 883
  • 0
С около 2,5 милиона лева се осигурява топъл обяд за най-нуждаещите се в страната
© Getty Images/Guliver

Около 2,5 милиона лева средногодишно от новата оперативна програма за подпомагане с храни на най-нуждаещите се са насочени за обществените трапезарии и осигуряването на топъл обяд за хора в неравностойно положение в страната. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при посещението си днес в обществена трапезария във Враца. Тя допълни, че община Враца е една от първите, които са спечелили проект за разкриване на целогодишни обществени трапезарии по оперативната програма.

"Благодарение на солидарността на Европа, една инициатива, която министерството на труда и социалната политика /МТСП/ изпълняваше само зимните месеци, сега да се осъществява през цялата година", отбеляза министър Русинова. В община Враца топъл обяд получават ежедневно 120 души в неравностойно положение, а в страната - около 8 000 души в 100 общини, допълни тя. Очаква се през следващите месеци в програмата да се включат и останалите общини. Зорница Русинова допълни, че МТСП планира оперативната програма за подпомагане на най-нуждаещите се с храни да бъде съчетана с някои от другите социални дейности в общините, като подкрепа на социалното предприемачество и развитие на социалните услуги.

Министърът на труда и социалната политика посети заедно с кмета на общината Калин Каменов и областния управител Малина Николова един от центровете за настаняване от семеен тип за деца с увреждания във Враца. Пред журналисти тя посочи, че една година след края на проектите за деинституализация на домовете за деца с увреждане иска да види как работят новите центрове, как се чувстват децата и най-вече да подкрепи персонала в тях. Тя допълни, че през следващите месеци предстоят допълнителни обучения и подкрепа за работещите в новите центрове от семеен тип, за да се осигури най-добрата грижа за децата.

Попитана дали ще бъдат предприети законови промени, с които всички родители да получават помощи за отглеждане на деца, министър Зорница Русинова каза, че се планират други промени, с които да се подпомогнат работещите родители. Тя допълни, че още през юли ще започне инициатива, чрез която общините и областните управи ще могат да откриват с европейски средства детски кътове и детски занимални, от които да се ползват работещи родители.

Последвайте канала на

Калина Христова
883 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини