Днешната акция на земеделците (обновена)

  • 01 декември 2011 11:20

  • 2668
  • 3
Днешната акция на земеделците (обновена)
© Булфото

Земеделските производители не са удовлетворени от полученото полуизвинение от Министър Найденов с обяснението му, че се извинява, щом земеделските производители се чувствали излъгани предизборно.

Това се посочва в изявление на Националния инициативен комитет за протести в сектор "Земеделие". Заявяваме категорично, че сме излъгани предизборно и че принципите и правилата остават мираж. Тези, които се борят за тях са сочени с пръст за назидание. Лъжата става принцип, а погазването на правилата-политика. Тъжно ще е, ако го приемем като непроменяем факт - се казва в изявлението.

Земеделските производители ще продължат с протестните си действия и ще тръгнат към столицата, за да изразят своята гражданска позиция, съгласно уведомлението, което бе входирано до Столична община. Маршрутът, който ни се предлага от Столична община за осъществяване на протестната манифестация, не ни удовлетворява за организираните ни протестни действия. На управляващите им е ясно какъв маршрут искаме и самият премиер го бе предложил, когато беше кмет на София, се казва в изявлението.

Предложенията за компромисни решения, направени от Инициативния комитет от браншови организации в сектор „Земеделие” за финансовата рамка за сектора не се приеха и не бяха подложени на обсъждане и безапелационно бяха отхвърлени от правителството.

Повече от две години неправителствени организации от сектор „Земеделие” водят конструктивен диалог с Министерството на земеделието и храните и Министерството на финансите, подкрепен от министър-председателя на Р България за разписване на правила, съобразени с европейските директиви и гарантиращи устойчиво развитие на българското земеделие, но ПРАВИЛАТА не се спазват. След тези две години, окончателно се убедихме в липсата на професионализъм, държавническо поведение и поемане на отговорност при разписване на правилата и тяхното спазване от страна на Правителството.

Гражданското общество на земеделските производители призовава двамата най-виновни да си подадат оставката - министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и министъра на финансите Симеон Дянков.

Ето как протестират земеделците по места в страната:

До час земеделците от Великотърновско потеглят към София, каза Димитър Димитров, координатор на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От Плевен и Враца вече са поели към столицата. Димитров казва, че едва ли ще влязат в града, защото там е трудно да се влезе с кола, а за трактор ще е невъзможно. По всяка вероятност протестиращите ще блокират София от всички страни. Димитров заяви, че няма да се прави и крачка назад. Няма да има нови преговори. По думите му земеделците ще преговарят с гражданско неподчинение.

Зърнопроизводителите искат да им бъде дадено това, което са им обещали. Според Димитър Димитров до утре протестиращите от цялата страна ще са на входовете към столицата.

Двучасова блокада на Дунав мост готвят зърнопроизводители от областите Русе, Силистра, Разград и Търговище в четвъртия ден от протестите, съобщи Иван Караиванов, председател на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той бе категоричен, че днес от 12,00 до 14,00 часа ще бъде спряно движението в района на кръговото кръстовище на Дунав мост, както това се случи и вчера, но сега блокадата ще бъде удължена с час.

Протестиращите земеделци имат готовност и да поемат към столицата. Очаква се да бъде определен маршрут, по който да стане придвижването към София. До обяд се очакват указания от щаба на протестите, уточни Караиванов. Към момента на стоянката на обходното шосе срещу Дунав мост има събрани около 350 трактори и друга земеделска техника, като вчера са се присъединили още 23 селскостопански машини от Търговищко. На този етап в района движението се извършва нормално, без затруднения, каза Караиванов.

Добруджанските зърнопроизводители и днес излязоха на протест, съобщи говорителят на Регионалния им съюз в Добричко Орлин Панев. В момента над 60 селскостопански машини от Добрич пътуват в посока на Генерал Тошево. Там те ще се обединят със своите колеги и около 150 трактора ще се отправят към Кардам, където е ГКПП-Йовково, на границата на Република Румъния.

Ще бъдат проведени шествие и митинг и е много вероятно да се стигне и до блокиране на граничния пункт, заяви Панев, като припомни, че на национално ниво е взето решение за гражданско неподчинение. Вчера също бе заявено намерение да се блокират пътища и гранични пунктове в района, но до това в крайна сметка не се е стигнало, каза Орлин Панев. По думите му след намесата на пътни полицаи протестиращите земеделци не са успели да затворят изхода за Генерал Тошево на Околовръстния път на Добрич.

В първия ден на недоволство на тракторите бяха закачени лозунги със следните послания към управляващите: „Истината не боли, бъдете честни”, „Земеделието не е политика, а хляб”; „Дянков е лъжец, Бойко ти какъв си?”; „Ясни правила за БГ земеделие, ние не сме чиновници”; „Дянков и честност?! Да, да, ама не”; Не убивайте българското земеделие”. Добруджанските зърнопроизводители настояват да се изпълни подписаното споразумение за финансовата рамка, като те смятат, че средства за това има.

Земеделците блокираха пътен възел Петолъчката край Сливен. Близо 150 машини, които снощи прекараха нощта на пътния възел, блокираха кръстовището. Блокадата ще трае около три часа, като на всеки час ще бъдат пропускани колоните от автомобили, тъй като според протестиращите най-малка вина за случващото се имат пътуващите. Следобед около 150 машини имат готовност да тръгнат за протест в София. Преди блокадата полицаи записваха номерата на всички машини. Протестиращите заявиха, че искат оставките на финансовия и земеделски министър и не желаят да свалят правителството.

Поетапно ще се пропуска движението през Петолъчката, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Сливен. По предварително подадена информация от ръководителя на стачния комитет на земеделските производители ще бъде затруднено придвижването през Петолъчката днес. От 12.00 часа до 15,00 часа на кръгъл час ще се пропуска пътния поток от автомобили. Служителите от „Пътна полиция” при Областната дирекция на МВР-Сливен и Участък „Полиция” Петолъчка имат готовност да регулират движението на автомобилния поток по обходни маршрути.

Към 12.50 часа протестиращите земеделци решиха да вдигат блокадата на Петолъчката. 80 машини тръгват към София, за да продължат протеста там. Очаква се до сутринта машините да са в столицата. Освен от Петолъчката протестиращи земеделци тръгват от всички краища на страната, според председателят на земеделците в Сливен Петър Байчев. Очаква утре сутрин в София да пристигнат около 3000 машини. Все още няма натрупани коли, които искат да преминат през Петолъчката. Протестиращите обявиха, че повече няма да се връщат и да затварят кръстовището и ГКПП-Лесово. Протестите се изнасят единствено и само в столицата.

Над 150 земеделски машини потеглиха от базата край Елхово към ГКПП-Лесово. Работата на пункта ще бъде блокирана за около час, но движението по главен път 1-7 ще бъде затруднено най-малко два часа. Протестиращите на Лесово заявиха, че имат готовност да се присъединят към колегите си и да пътуват за София, но все още се чака решението на комисията по бюджет и финанси, която заседава.

Продължава протестът на зърнопроизводители от община Аврен, съобщи зърнопроизводителят Свилен Радев. Земеделска техника ще бъде разположена по главния път Варна – Бургас. Протестното шествие със селскостопански машини започна в 12.00 часа и ще се движи по маршрута село Близнаци – село Приселци и обратно. По предварителна информация движението по пътя Варна – Бургас няма да бъде спирано. Очаква се в днешния протест да се включат още представители от бранша.

Зърнопроизводителите от община Аврен подкрепят декларацията на неправителствените организации от сектор "Земеделие" за промени във внесения закон за Националния бюджет за 2012 г., в частност предложената Финансова рамка за сектор „Земеделие” 2012 г. Според Свилен Радев – зърнопроизводителите не одобряват цялостното отношение на управляващите към сектор „Земеделие”. Протестите продължават до постигане на споразумение.

От 11.00 ч е затворено ГКПП Капитан Андреево за четири часа – до 15.00 часа, каза Тенчо Тенчев, координатор на протестните действия в сектор „Земеделие” за Стара Загора, Хасково и Свиленград. Дали ще пътуват машини за София, в момента се решава. Поискано е разрешение за влизане в София и се обсъждат варианти. Има много изисквания, които трябва да спазим – машини до пет тона, депозит (като им изпочупим паветата, после да ги възстановят с този депозит и т.н.). До един – два часа ще е ясно дали земеделската техника ще потегли към столицата.

По думите му - на Капитан Андреево днес има над 600 души. "От Пловдив имаме гости, които дойдоха с автобуси. Техниката е спряна преди самото село Капитан Андреево. Има полиция, но не е пресилено полицейското присъствие, а съвсем нормално", каза Тенчев.

Последвайте канала на

2668 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
s

2011.12.04 | 22:04

2
Малоумници, вчера, докато собствениците на най-нови и модерни трактори и джипове стачкуваха, един човечец с руско ЮМЗ ореше. Боклуци с боклуци, за какво ревете, бачкайте бе!
13

2011.12.04 | 22:05

3
Много си прав колега наистина нямат право да стачкуват защото само искат пари а продукцията им е под всякаква критика.Работя с пшеница и знам за какво иде реч .От година на година все по лошо качество, спестяват от нови семена, пръскане, торове и така на татак.Да не говорим за тези които се водят земеделски производители а дефакто само вземат субсидията без да произвеждат нищо а се занимават с прекупвачество и така допалнително се оскъпява цялата земеделска продукция.Така че въобще да не се правят на ударени ами да отиват да бачкат.Трябва държавните органи да упражняват по строг контрол на кого трябва да се дават пари и как са усвоени.

2011.12.01 | 18:33

1
Заповядайте в най-популярната онлайн игра и помогнете на родината си БЪЛГАРИЯ!! ! http://www.erepublik.com/en/referrer/HristoPeev

Добави коментар

Водещи новини