Земеделците запречват основни пътища (обновена)

  • 30 ноември 2011 12:22

  • 4436
  • 15
Земеделците запречват основни пътища (обновена)
© Булфото

Близо 150 селскостопански машини потеглиха от Елхово към ГКПП-Лесово, съобщи координаторът на протестните действия за Ямболска област Николай Димов.

Колоната затруднява движението по главен път 1-7, тъй като по него се движи ТИР-потокът от и за Турция. Очаква се машините да пристигнат на пункта към 13.00 часа. Тогава протестиращите ще решат дали да блокират българо-турската граница.

Около 20 селскостопански машини от Ямболско ще се включат и в протестните действия на Петолъчката.

Пътуващите по главен път София – Бургас трябва да търсят обходни маршрути заради затварянето на кръстовище „Петолъчката”. Добър вариант е при пътуване от Бургас да отбият на село Лозенец, за да могат да преминат през Стралджа, Зимница и Драгоданово и отново да се върнат на главния път София – Бургас.

Съществуват обаче пречки при преминаването на автомобилите за Лесово през Котел и Шумен заради блокадата на пътния възел и шофьорите трябва да търсят обходни варианти. Машини на земеделците от Сливен, Ямбол и Карнобат затвориха „Петолъчката” от 12.00 часа първоначално до 14.00 часа. Земеделците обаче не са единни дали в 14.00 часа блокадата на кръстовището ще бъде вдигната или ще премине в безсрочна. Това ще се решава на място от представители на различните области.

Част от бургаските зърнопроизводители ще запушат страничните обходи за движение при Петолъчката, там, където се отклоняват автомобилите. Петолъчката е затворена изцяло и към момента там няма размирици. Около 200-250 селскостопански машини има на място, като протестиращите земеделци са около два пъти повече. Организаторите на протеста са се срещнали преди обяд с премиера Бойко Борисов, но при срещата няма постигнати резултати. Протестните действия ще продължат до по-късно днес, ако не бъдат постигнати резултати, ще продължат и утре.

Важно: Към 13.00 беше вдигната блокадата на Пътен възел "Петолъчката" край Сливен.

Движението по пътя Варна – Бургас е затруднено заради протестното шествие на зърнопроизводители от община Аврен. В протестното шествие участват около десет селскостопански машини. Шествието се движи от село Близнаци в посока местност Харамията. Пътят не е затворен, но движението е затруднено.

Образувала се е колона от автомобили. Все още няма взето решение за затваряне на главния път. Има плакати с надписи „Защо излъгахте народа предизборно, че земеделието ще бъде приоритет за ГЕРБ” и „Искаме възстановяване на акциза на горивата до края на 2011-та година”.

Зърнопроизводитителите от Пловдив и Пазарджик блокираха главен път Пловдив-Карлово при село Труд. Точно в 12.00 часа четири големи трактора и една фадрома запушиха пътната артерия. Пътни полицаи отклоняват движението преди мястото на протеста. Повечето от зърнопроизводителите казаха, че са готови да се включат в блокади на гранични пунктове и магистрали. Блокадата на Карловско шосе ще продължи до 12.30 часа.

Йосиф Белгиянски, едър арендатор от региона, обяви, че и днешната среща от региона е преминала без резултат. Премиерът е казал, че няма пари. Единственото, което е обещал, е да се плати акцизът на горивата за догодина. Ето защо протестите на земеделците ще продължат. В момента пред блокиралите пътя трактори, малка част от протестиращите се включиха в тракийско хоро.

Протестиращи зърнопроизводители ще спрат за час движението по Дунав мост, съобщи Иван Караиванов, председател на Контролния съвет на националната асоциация на зърнопроизводителите. Около 300 машини-трактори и земеделска техника от област Русе, Силистра и Разград са се събрали на околовръстното шосе в посока Дунав мост и предстои да започнат непрекъснато движение по кръговото кръстовище. Така на практика ще бъдат блокирани посоките към Румъния, Силистра и София, обясни Караиванов.

Важно: Към 13.30 часа земеделците вдигнаха блокадата в района на Дунав мост.

От Пушевски кантон край Велико Търново вече пътува колона от над 30 машини към Плевен и по пътя към колоната се присъединяват местни земеделци. Това съобщи за Радио „Фокус”-Велико Търново Христо Петров от Регионалния фермерски съюз в Павликени. Голяма група земеделска техника се е присъединила към протестиращите в района на Павликени. Излизането на протестно шествие е било решено снощи на срещата в Арбанаси.

Ще се пропускат само линейки и автомобили със специален режим на движение. Очаква се около 15,00 часа към протестиращите в района на Дунав мост да се присъединят и зърнопроизводители от Търговищко, от района на Попово. Караиванов посочи, че се очакват диалог и реални резултати в посока решаване на проблемите в сектора от срещата с премиера Бойко Борисов.

Колона от около 20 трактора и други 20 коли преминаха в протестно шествие през Видин. Земеделските машини и колите в шествието носеха българския трибагреник. Протестиращите земеделски производители се събраха в района на ТЕЦ-а, от където колоната, предвождана от полицейски патрул, потегли към Видин. Шествието премина през града, пред пощата с клаксони и развети знамена, от там колоната се отправи отново на сборното си място на изхода на града.

Зърнопроизводителите, подкрепени от други браншови организации от сектор „Земеделие” протестират срещу неизпълнението на договорените задължения между Националната асоциация на зърнопроизводителите, Министерството на финансите и Министерството на земеделието за изплащане на цялата сума от договорените 570 млн. лв. за 2011 г. за сектора.

От 12.00 ГКПП Капитан Андреево е блокиран от протестиращи земеделски производители и блокадата ще продължи до 14.00 часа, каза Тенчо Тенчев – координатор за Стара Загора, Хасково, Свиленград от Националния комитет за протестни действия на неправителствените организации от сектор „Земеделие”. Около 320 тежки селскостопански машини и над 600 души са блокирали пункта.

Не мога да кажа дали има много чакащи автомобили. Ние се извинихме на хората за неудобството, но искаме да бъдем разбрани – искаме подписаната финансова рамка, която беше обсъждана толкова дълго време, да бъде изпълнена – каза той.

След 14.00 часа ще освободим гранично- пропускателния пункт, машините ще останат на стоянка и Инициативният комитет от десет земеделски асоциации, които организират протеста, ще вземат решение дали утре денонощно да бъде затворена границата. Един от вариантите е този – това ще бъда обсъдено довечера, тъй като очакваме развитие по нашия въпрос– каза Тенчев.

Управляващите са отговорни и мъдри хора – а, това, което правим, най-малко искаме да го правим, защото хиляди конски сили са съсредоточени да правим не това, за което са предназначени – посочи Тенчев. По думите му – от тук нататък ще се решава ден за ден как ще продължи протестът.

Ако Инициативният комитет реши хасковската и старозагорската група заминава за Видин или за София, където се реши – там, но сме решени до край да отстояваме тези правила, за които управляващите толкова много говорят – а самите те не ги спазват – каза Тенчо Тенчев.

Земеделците от Свищовски регион с над 70 машини са излезли на протестно шествие от село Горна Студена до село Овча могила, съобщи координаторът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Димитър Димитров. При село Овча Могила пътят е бил блокиран докато се обърнат машините. Вече се връщат на същия пункт в Горна Студена. Протестиращите земеделци чакат второ нареждане, за да се отправят с техниката към София, тъй като споразумение с министър-председателя няма.

По думите на Димитров в Министерски съвет ще бъде предложено споразумението, което е било коментирано на срещата в Арбанаси вчера. Земеделците са отстъпили с 60 млн. лв. Министър Симеон Дянков не се е съгласил да излезе извън макрорамката на бюджета. Според Димитров лошото е, че няма политическа воля, а парите ги има.

Последвайте канала на

4436 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Станислав

2011.12.05 | 20:23

15
Тъпаци такива ,като не разбирате едно нещо не го коментирайте , като се вадят толкова пари от земеделие защо не станете и вие земеделци. Да ви видим тогава сигурно няма да изкарате и една седмица. Тогава ще започнете да ги уважавате, като видите какъв труд полагат целогодишно.
Самуил

2011.12.02 | 10:55

14
Глоби за тия нагли лайнари.
т678689

2011.12.02 | 10:55

13
Ей наглеци. Когато лятото работят всичко е ОК. Сега зимата като няма много работа на полето мерак да пречат на другите да работят. Всички в ареста и бой!

2011.12.02 | 10:54

12
Няма ли танкове в тая държава?
Танкист

2011.12.01 | 13:38

2
Пожелава ти да дойдат таковете у вас......
тъп аграрец

2011.12.02 | 10:53

11
Тези изроди що не вземат да блокират пътя с огромните си джипове!!!!?!!!!! Нямам нищо против богатите хора , но на фона на болшинството мизерстващи българи , тези юнаци стачкуват, за да добавят няколко стотици хиляди лева към милионните си сметки!!!! Тези са лицата на новото БГ първеню , с мнго пари , алчни за още повече , и с малко мозък в тикивите , дето са на раменете им!!!!
Мики

2011.12.02 | 10:53

10
На тия просто не трябва да им дават нищо повече. То бива наглост, ам тяхната надминава всякави граници
titi

2011.12.02 | 10:52

9
Както пита един министър, защо след като получават субсидии, цените на плодове и зеленчуци не падат на-долу? Нека ние отидем пред домовете им да протестираме за цените.
Кирил

2011.12.02 | 10:51

8
Така само така всичко да ЗАДРЪСТИ от стачки !!!!

2011.12.02 | 10:51

7
Никога няма да се оправим ! Никога ! Докато има гниди, които винаги критикуват хората, които си търсят правата няма да сме добре ! Хората в нормалните страни стачкуват за много по-дребни неща и затова никой не си помисля да се гаври с тях ! А ние винаги виждаме паницата на съседа, но не и тази на господаря ! Станете земеделци, бе цървули ! Станете и ще бъдете ''милионери'', като тях ! Ама ви мързи, нали ? По - лесно е да завиждаш ! Мърши гнусни, срам ме е заради вас !
eskimos

2011.12.02 | 10:50

6
a kto rejat subsidiqta kolko renta 6e vzemate?

Добави коментар

Водещи новини