ГИТ предлага мерки за подобряване на еднодневните трудови договори

  • 20 юни 2016 13:38

  • 771
  • 0
ГИТ предлага мерки за подобряване на еднодневните трудови договори
©

Главната инспекция по труда /ГИТ/ предлага да се предприемат мерки за подобряване на администрирането на еднодневните трудови договори. Това каза изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова на кръгла маса "Законодателна прекаризация на труда".

Форумът е организиран от КТ "Подкрепа", сдружението "Солидарна България" и фондацията "Фридрих Еберт".

ГИТ и експерти от Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ предлагат като гаранция за това, че договорът ще бъде сключен, в момента, в който работникът бъде приет на работа, да се сдобива с документ с уникален идентификационен номер, с който номер ще бъде сключен по-късно и трудов договор, каза Михайлова. Този документ да съдържа минимум данни, да не товари земеделските производители, предлагат контролният орган и експерти от МЗХ. Предстои предложението да бъде обсъдено с всички заинтересовани.

По проект, за който вече е осигурено финансирането, от ГИТ ще изградят електронна система, която ще дава онлайн достъп за земеделските производители, без значение коя част от денонощието е и кой ден от седмицата е, каза Михайлова. Чрез системата стопаните ще могат да получават бланките за договорите с уникален номер и така ще им бъдат спестени "разходките" до ГИТ. След въвеждане еднократно на данните за работника, системата в следващ момент само чрез името и ЕГН, ще може да генерира всички данни за лицето. Тя ще пресмята и разходите за земеделските производители.

От ГИТ са съгласни, че невинаги работният ден може да трае осем часа в сезонната заетост, но според Румяна Михайлова, ако се предвиди друг договор за част от работното време, то това трябва да върви с гаранции, че няма да има злоупотреби и ще се гарантират възнаграждения, които отговарят на положения труд.

Каквито и законодателни промени да се правят, то те трябва да бъдат мислени с цел да бъдат извадени тези хора от сивия сектор и едновременно с това да не загубят помощите си, заяви Румяна Михайлова.

Тя посочи, че мярката "еднодневни трудови договори" не е действала достатъчно дълго, за да има адекватен анализ за това дали секторът изсветлява. От ГИТ са подготвили брошура, с която припомнят и на земеделските стопани, и на работниците, че договорът трябва да е трудов и че работниците с него запазват правото си на социални помощи.

От началото на годината до 20 юни броят на еднодневните трудови договори е 102 хиляди.

Представители на синдикатите и на работодателите се обединиха около тезата, че може би по-добра работа от еднодневните договори, би свършило предложението отпреди време за ваучери в сезонната заетост.

Последвайте канала на

Десислава Станева
771 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини