Четири варианта за паметника на Бузлуджа

  • 16 юни 2016 06:52

  • 10746
  • 4
Четири варианта за паметника на Бузлуджа
© Булфото (архив)

Четири варианта за възстановяване на Чинията на Бузлуджа предлага архитект Дора Иванова.

Основното предложение е порутеното съоръжение да се превърне в монумент на националната историческа памет. Второто е Чинията е да стане Музей на комунизма, а най-екстравагантното е тя да стане хотел или ресторант.Екипът на арх. Георги Стоилов, построил Дом-паметника на БКП на Бузлуджа през 1981 година, и младата арх. Дора Иванова ще обединят сили, за да възстановят уникалния обект, който от години се руши, пише „Монитор”.„Това е паметник на идеята, затова той е интересен на целия свят – има паметници на хора, на събития”, коментира междувременно арх. Стоилов.

Археологът проф. Николай Овчаров пък обясни, че по време на честванията на празника на розата в Казанлък миналата седмица е запознал премиера Бойко Борисов с проекта на арх. Иванова за обновяване на монумента. На среща в Министерството на културата където Овчаров е съветник на министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, представители на Съюза на българските художници Съюза на архитектите, община Казанлък, оригиналния авторски колектив и арх. Иванова е решено да се започне съвместна работа, припомни проф. Овчаров пред БТВ. Освен изготвянето на проект за обновяване на паметника, ще бъде изяснен статутът му, както и отношението на БСП към него, след като през 2011 година той беше даден на партията, но тя още не го е приела.

„Целият колектив е готов да работи”, категоричен е Георги Стоилов, който ще ръководи архитектурния екип. „Това е един важен обществен факт. Аз не мога да се налагам на обществото, то трябва да реши какво иска да види”, добави Стоилов. Над 14,5 млн. лв. е струвало някога изграждането на старопланинския монумент, по предварителните пресмятания на арх. Дора Иванова за санирането на обекта сега ше трябват 2,5 млн. лв. Достъпът до рушащия се и ограбен през последните 25 години дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа е забранен поради опасност за здравето и живота на евентуалните му посетители, напомниха от Старозагорската областна управа.

За пореден път заповед за забрана в конструкцията да влизат туристи е издадена на 4 февруари т.г. През последните 4 месеца на няколко пъти са били заварявани металните врати на главния вход и са били бетонирани странични, направени от неизвестни лица входове. Обектът е частна държавна собственост, в съответствие с акт под №4775, издаден на 2 юни 2006 година. Направените в различни периоди огледи от специалисти са установили, че съществува реална опасност от откъсване на части от покривната конструкция. Окрадените през десетилетията кабели не позволяват нормално електрозахранване, силно корозирала е армировката по част от стените. Като цяло обектът е с нарушена конструкция, в лошо техническо и архитектурно състояние. Забраната за достъп на външни лица е съобразена с правомощията на губернатора и закона за защита при бедствия. Контролът за изпълнение на заповедта е възложен на областната дирекция на МВР – Стара Загора.

От БСП – Стара Загора вчера не пожелаха да коментират причините, поради които партийното ръководство е отказало да приеме монумента, предоставен през първия мандат на кабинета „Борисов”. През 2001 година с решение на МС сградата с обща площ от 2719 кв м, но без земята под нея, бе прехвърлена на „Позитано“ 20, но договорът за прехвърлянето на собствеността остана неподписан. Тихомълком тогава от централата на Столетницата признаха, че не разполагат с необходимия финансов ресурс , за да я възстановят от руините. Запознати с предисторията социалисти разказват, че опит за прехвърляне на собственост имало и при кабинета на Симеон Сакскобурготски .Тогавашният министър на регионалното развитие Валентин Церовски също подготвил документите, но лично Сергей Станишев отказал да приеме „дара“.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
10746 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.07.12 | 09:22

4
Народа избира най-лесния вариант -- 500 кг взрив в основите и ликвидиране на тази комунистическа недомислица ! Бойко , мисли добре преди да започнеш да го възстановяваш -- ще загубиш много от симпатизантите на ГЕРБ !
аз

2016.07.12 | 09:22

3
Освен това - как точно ще бъде възстановен?! Със ликовете на Тодор и Людмила Живкови вътре?! Айде нема нужда! А и парите могат да отидат за възстановяване на много по-красиви сгради - архитектурни паметници!
Е

2016.06.16 | 14:13

2
Изразът "Обектът е частна държавна собственост" направо кърти...

2016.06.16 | 14:13

1
Браво! Това че неща от миналото не ни харесват не означава че трябва да се отричат. Напротив, трябва да съхраним уроците от миналото. Идеята за музей е страхотна!

Добави коментар

Водещи новини