Рашидов свика експерти за идейния проект за паметника на Бузлуджа

14 юни 2016 17:17

Рашидов свика експерти за идейния проект за паметника на Бузлуджа
© Булфото (архив)
2092 0

Министърът на културата Вежди Рашидов свика днес работна група от изявени експерти, които да обсъдят идейния проект за спиране на разрухата на бившия дом-паметник на Бузлуджа, съобщава пресцентърът на министерството.

На срещата в Министерството на културата /МК/ са присъствали председателят на СБА арх. Георги Бакалов, председателят на СБХ Любен Генов, авторът на някогашния проект арх. Георги Стоилов, Николай Овчаров - съветник на министъра, директорите на дирекции в МК арх. Уляна Малеева и арх. Димитрийка Добрева, Галина Стоянова - кмет на Казанлък, както и членове на екипа й. По време на откриването на Музея на розата в Казанлък министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че държавата ще се опита да спре разрухата на бившия Дом-паметник на БКП на Бузлуджа, се припомня в съобщението. На срещата днес в МК своя идеен проект за консервация на паметника е представила младата архитектка Дора Иванова.

"В паметника на Бузлуджа синтезът между монументалното изкуство, дело на 18 автори, и архитектурата не беше случаен, но след толкова години разрухата си е казала думата. Винаги съм смятал, че професионализмът трябва да е водещ и затова днес е изключително важно да чуем мнението на автора - арх. Георги Стоилов, както и на специалистите, които са най-компетентни да дадат становище по разработката на проект за консервация на паметника", е заявил на срещата министър Рашидов. Той е категоричен, че мнението на професионалистите трябва да бъде решаващо в действията на държавата по спирането на разрухата на паметника на Бузлуджа.

Филип Епитропов
2092 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини