Искат ТЕЛК - овете да минат към НОИ

  • 28 ноември 2011 12:46

  • 1117
  • 1
Искат ТЕЛК - овете да минат към НОИ
©

Миналата седмица на срещата при премиера синдикатите поискаха допълнителни мерки с цел стабилизиране на пенсионната система.

Това каза на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко, след среща за пенсионната система. Тези мерки са - да се създаде възможност на контролните органи на Националната агенция по приходите (НАП) да установяват нарушения на трудовото законодателство по сключването и регистрирането на трудови договори и да налагат административни наказания по Кодекса на труда (КТ) и в тази връзка да се наложат промени в КТ и в закона за НАП.

Второ – да се криминализира укриването на осигурителни вноски.
Трето – изплащането на заплати да става само по банков път.
Четвърто – да се подобри събираемостта на осигурителни вноски – в това число и за неизплатени задължения за предишни периоди.
Пето – инспекторите на НАП, както и инспекторите на Инспекцията по труда да имат право да контролират неспазването на трудовото законодателство по отношение на работещите без трудов договор. Предлага се и на инспекторите от НАП, които са много повече, да имат възможност да контролират наемане на хора без трудови договори, каза той.

Синдикатите предлагат да има разширяване на правомощията на НАП с цел по-добра събираемост на осигурителните вноски и преосмисляне структурирането на ТЕЛК-овете. Има идея те да минат към Националния осигурителен институт. Т.е. този, който плаща инвалидните пенсии – да има право да контролира. Говорим само за експертизата за работоспособността на хората, които имат трудови осигурителни взаимоотношения, посочи Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1117 1

Коментари 1

Добави коментар
elodea

2011.11.29 | 00:51

1
А защо пенсиите на инвалидите не се извадят от НОИ ?Така ще е по ясно кой за какво плаща ...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини