Благоевград в черния списък на градовете с най - мръсен въздух

  • 24 ноември 2011 16:42

  • 1270
  • 0
Благоевград в черния списък на градовете с най - мръсен въздух
©

Благоевград е единственият град от Пиринско, който е в списъка на 30-те най-замърсени градове с фини прахови частици.

Нормата на замърсяване над допустимите се преизпълнява "ударно" през зимните месеци, защото основният причинител са печките на дърва и въглища, сочат данните на РИОСВ, пише "Труд".

В Благоевград няма топлофикация и газификацията бе посочена като основен приоритет, който ще реши проблема със замърсяването. От тази зима половината град вече има инфраструктура на газта, но домакинствата нямат средства за включването и се оказва, че тази екомярка няма да проработи.

Алтернативата на скъпия ток си остават въглищата и дървата.

Справка показа , че за първите четири месеца на тази година измерените залпови замърсявания над допустимата норма от 50 микрограма на кубик са 58 на брой, а максимално допустимото е да са 35 за цяла година.

Община Багоевград има разработена програма за свиване на замърсяването.

Тя включва изграждането на повече зелени площи , кръгови кръстовища и миене на града по-често. Засега мерките не могат да проработят, направени са кръгови кръстовища, но градът не се мие редовно, а синята зона в центъра замърсява въздуха сериозно.
Замърсяването на въздуха се регистрира по-често в града и поради географските особености - Благоевград е разположен по-ниско, обграден е от възвишения и това позволява дълго задържане на замърсен въздух.

Но основно проблема идва от отоплението на хората и от масовото строителство, което изяде зелените площадки на града.
Според РИОСВ и тази зима градът няма да влезе в нормите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини