Дишаме замърсен въздух заради печки на твърдо гориво

  • 23 ноември 2011 10:26

  • 2476
  • 2
Дишаме замърсен въздух заради печки на твърдо гориво
©

От седмица българите дишат опасни за здравето фини прахови частици. Запрашаването е за цялата територия на страната.

Това съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда, която следи състоянието на атмосферния въздух.

Повсеместното запрашаване
е започнало от 15 ноември и продължава и в момента, обясни началникът на отдел "Мониторинг на въздуха" в агенцията Валери Серафимов.

Нормите за безопасни нива на фините прахови частици във въздуха са 50 микрограма прах на куб. метър въздух. В последната седмица превишенията в различните райони на страната са от 2 до 5 пъти над нормите, показват данните от автоматичните измервателни станции на екоагенцията.

Такъв прашен смог не е налягал цялата страна от години. Нивата на замърсяване обаче не са рекордни като величини, а типични за това време на годината, успокояват от Изпълнителната агенция по околна среда.

Прахолякът обаче се е разпространил толкова навсякъде, че дори се отчита замърсяване от станциите на Копитото на Витоша и в малките морски градчета като Несебър, пише "24 часа"

В обикновени дни тези станции се ползват като маркери за нормалните нива на прах и други замърсители във въздуха.

В Добрич пък замърсяването гони нивата на това в Перник, който по принцип е с най-лошия въздух в България.

В тези две населени места е отчетено замърсяване над 5 пъти над нормите в последната седмица. Близко до тях е била и София.

Увеличеното ползване на дърва и въглища за отопление в студените дни са основният причинител на замърсяването с финия прах в този случай, категоричен е Серафимов.

Това е главният замърсител на въздух с фини прахови частици в малките населени места и крайните квартали на градовете, където няма други източници.

В големите градове автомобилното движение също допринася за част от замърсяването, а в населените места, където тецовете все още изгарят само въглища, и те дават своя принос.

Комините на къщите, в които се използват твърди горива за отопление, са ниски и фините прахови частици от горенето се задържат близо до земята. Липсата на вятър в последните седмици и мъглите пък допълнително пречат на разпръскването на смога, който е налегнал държавата, обясниха от изпълнителната агенция.

Фините прахови частици са изключително вредни и дори опасни за здравето на хората, предупреждават от екоагенцията на интернет страницата си. Причината е, че техният размер е под 10 микрона в диаметър и лесно стигат до дробовете и се натрупват в организма. Те могат да доведат до увреждане на тъканите на белия дроб. Изключително остро замърсяването се усеща от деца, възрастни и от хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма.

Почти няма българин, който да не е засегнат от замърсяването с фини прахови частици, твърдят експерти от екоминистерството.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2476 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2011.11.23 | 16:56

2
серафимов да го духа под вода за да не запрашава околната среда. как па изведнъж отоплението на твърдо гориво стана причина за еко катастрофа. аре фак тецовете не замърсяват ли или това не се брои понеже ще имат изгода някой господа обирджий.

2011.11.23 | 16:56

1
Погледнете към небето.. Какво по-дяволите пръскат тези самолети? Какви са тези следи които остават след тях с часове?

Добави коментар

Водещи новини