Премахват надценките на дребно за регулирани роуминг услуги

  • 06 април 2016 12:48

  • 1266
  • 0
Премахват надценките на дребно за регулирани роуминг услуги
©

Правителството одобри промени в Закона за електронните съобщения. С измененията и допълненията ще се гарантират възможностите за прилагане на планираните действия в Регламента на Европейския парламент и на Съвета на ЕС за еднакво и недискриминационно третиране на трафика при предоставянето на услуги за достъп до интернет и за защита на съответните права на крайните потребители.

Регламентът предвижда премахване на надценките на дребно за регулирани роуминг услуги (гласови изходящи повиквания, SMS, данни вкл., MMS).

Съгласно регламента, от 30 април 2016 г. таксите за роуминг на дребно (без ДДС) не могат да надвишават 0.19 евро на минута за обаждания (гласови изходящи повиквания), 0.06 евро за SMS и 0.20 евро за потребен мегабайт интернет. От 15 юни 2017 г. българските потребители ще плащат за ползването на тези услуги на национални цени, независимо в коя държава от Европейския съюз ги ползват т.е., без надценки.

В проекта са определени санкции за доставчици, за които се установи, че блокират, забавят, променят, ограничават, упражняват намеса, влошават качеството или дискриминират специфично съдържание, приложения или услуги достъпни чрез интернет.

Държавите-членки са длъжни да приемат разпоредби относно въвеждането на пропорционални, ефективни и възпиращи санкции, в случай на нарушения на регламента, както и да вземат всички необходими мерки, за да гарантират неговото прилагане.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1266 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини