Автошколите плашат с протести и блокади заради корупцията в ДАИ

  • 06 април 2016 06:35

  • 1341
  • 0
Автошколите плашат с протести и блокади заради корупцията в ДАИ
©

Ако до една седмица новото ръководство на автомобилната администрация не започне реформи, автоинструкторите излизат на протести.

Това обяви вчера шефът на Сдружението на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов във връзка с поредните корупционни скандали в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА, или бившата ДАИ). Сдружението на инструкторите има конкретни предложения за справяне с покупко-продажбата на шофьорски книжки, а ако не види воля за реформи, има готовност да организира блокади с леки и тежки коли по Великден. Поне 800 са автошколите в цялата страна, които обучават бъдещите шофьори, показа проверка на в. "Сега". Според сдружението на инструкторите има 20-ина школи - развъдници на корупция, и купуването на книжки чрез тях е обществена тайна, но нищо не се предприема. Те са в София, Кюстендил, Враца, Габрово, Варна, обясни Йонко Иванов.

Той отдавна твърди, че над ръководствата в ДАИ има политически чадър, което му е донесло и съдебни неприятности. "От този чадър вече осем години ходя по съдилищата да доказвам, че назначенията на шефовете на "Автомобилна администрация" не са случайни. През 2007 г. заедно с колега изобличихме тогавашния шеф на инспекцията, че закриля схема за купуване на книжки. Схемата действа и до днес, а Володя Киров реши да ни съди за опетненото си име", обясни Иванов. И добави: "Тези хора са сложени, за да изпълняват някакви задачи. Капацитетът на Цветелин Цветанов не достига до такава висока кота, че да може той да направи всички тези схеми и той да ги обслужва".

Преди месеци Цветелин Цветанов твърдеше, че се бори с корупцията и дори разказа за собственичка на автошкола в Северозападна България, която лично се явявала на листовки и изкарвала изпитите на кандидат-шофьори на товарни автомобили. При преглед на камерите от един теоретичен изпит се видяло как тя решава листовката и я дава на курсист, който взел и изпита, а после и книжка. Цели 23 пъти бизнес дамата участвала в тази комбинация с размени на листовки - нея я късали, а възпитаниците й изкарвали теста. Случаят е бил предаден на Икономическата полиция, а в резултат на разследването били анулирани 40 изпита. Според запознати става дума именно за една от арестуваните в аферата от миналата седмица - Цецка Димитрова, собственичка на автошкола във Видин. Заедно с нея имаше арестувани от областната дирекция на ДАИ в града, които явно са били в общата схема.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1341 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини