Шефът на АПИ: Винетките няма да поскъпват

  • 01 април 2016 08:05

  • 1640
  • 2
Шефът на АПИ: Винетките няма да поскъпват
©

Една част от третокласните пътища ще останат безплатни за пътуване – такива, които нямат алтернатива. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

С изграждането на тол системата се цели изграждането на една справедлива система, така че тези, които пътуват по дългите маршрути, да заплащат най-високата цена. Тези средства ще бъдат използвани за възстановяване на пътната инфраструктура, добави той.

Тол системата ще е за товарните автомобили. За леките автомобили ще има електронна винетка. Облекчението и нововъведението тук е, че няма да има стикер, собственикът на превозното средство ще въвежда данните си в електронна система. Електронната винетка ще важи от деня на закупуването й, обясни шефът на АПИ.

Винетната система ще продължи да функционира на цените, които са в момента. Цената беше увеличена, защото пътищата са в критично състояние. Системата е недофинансирана може би повече от 25 г. В периоди от 7-8 г. инвестициите в поддръжката на пътищата беше нулева. Около 2 млрд. лв. годишно е недостигът на средства за пътна поддръжка. Само за текущи ремонти на година са необходими около 1 млрд. лв, заяви инж. Лазаров.

По думите му, фирмите, извършващи пътните ремонти, трябва да отстраняват за своя сметка допуснати нередности.

Инж. Лазар Лазаров съобщи, че тази година ще започне строителството на обхода на Ахелой, което ще улесни придвижването на туристите. Приключва работата по Северната скоростна тангента на София, продължава работата и по обходния път на Габрово, добави той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1640 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Kiro-Dizela

2016.04.01 | 16:13

2
Не е справедливо да има тол-такси само за автомобили над 3.5т.Защо за 1000км и за 1000000км таксата ще е еднаква? Тогава Вие със служебните си лимузини ще платите реалните километри!Много е просто, вкарайте ги тeзи прословути такси в цената на горивата като държавни такси и толкова! Колкото повече караш или изгаряш, толкова повече ще плащаш! Ама така ще Ви убива нали???
Аз питам

2016.04.01 | 16:12

1
Абе то е ясно че пари за пътища трябват, но кажете къде потънаха парите които държавата взе като дълг ? Гласувахте си 16 милиарда лева заем, с лихвите ще бъдат 27. КОЙ УСУКА ПАРИТЕ ? В ЧИЙ ДЖОБ ПОТЪНАХА ???

Добави коментар

Водещи новини