Българският Метох в Истанбул е напълно реставриран, става музей

  • 18 март 2016 12:57

  • 1581
  • 1
Българският Метох в Истанбул е напълно реставриран, става музей
© Getty Images/Guliver

"Във възстановения със средства на държавата български Метох в Истанбул ще има представителна музейна експозиция за екзархийското дело и живота на българската общност в Истанбул", съобщи днес министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, който замина на кратко еднодневно посещение в Истанбул.

Собствеността на Метоха на Българската екзархия и още шест екзархийски имота в Истанбул беше възстановена по време на първия мандат на министър Рашидов. Триетажната каменна сграда е строена през 1850 г. и е един от центровете на българското духовно и национално възраждане. В нея е имало приют, редакция, печатница, семинария и българско училище. Тук се списвали и печатали над двадесет вестника и списания, информира БТА.

Сега прочутата и знакова за българската история сграда край Златния рог, която близо 100 години беше необитаема, е напълно реставрирана. Екип от специалисти под ръководството на директора на НИМ Божидар Димитров подготви тематичен план за реализирането на бъдещата музейна експозиция в Метоха.

Министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко ще инспектира днес и продължаващата цялостна реставрация на прочутата българска Желязна църква "Свети Стефан". В момента се ремонтира последната - западната фасада на храма с камбанарията, които гледат към Метоха. Успоредно с това върви и реставрацията на вътрешния интериор на храма.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1581 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
али

2016.04.14 | 12:15

1
нека това да го четат от вмро,атака и патриотите на валери симеонов и да се уверят най-после,че почитателите на ислямската религия винаги са уважавали поклонниците на другите религии ,да построиш в столицата на османската империя християнски религиозни храмове още по онова време това какво означава ,нека да дадат отговор мразещите исляма и турците български националисти-човекомразци

Добави коментар

Водещи новини