Обмислят законови промени за повишаване на събираемостта на глобите за нарушения в горите

  • 11 март 2016 11:13

  • 1513
  • 0
Обмислят законови промени за повишаване на събираемостта на глобите за нарушения в горите
© Булфото

Обмислят се законодателни промени за повишаване на събираемостта на наложените глоби за нарушения в горите, каза на дискусия за промените в Закона за горите, шест месеца след влизането им в сила, Димитър Баталов от Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/.

Експертът посочи, че през миналата година са съставени доста актове за нарушения в горите, но за съжаление събираемостта е около 15 процента, а 85 на сто от нарушителите се чувстват ненаказани. Ниската събираемост е голямата ни болка, затова искаме да направим промени в няколко закона, коментира специалистът.

Димитър Баталов отбеляза, че събираемостта при юридическите лица е по-голяма - около 40 на сто, заради съществуващите начини да бъдат притиснати да платят за нарушенията си. По-високата събираемост при тях е причина и за повишаването на общия процент на събираемост на глобите - от 7 на сто през 2002 г. до почти 15 на сто през 2015 г.

От началото на годината до 6 март са извършени 4450 проверки, чиято цел е да установят дали и как се спазват разпоредбите на Закона за горите, влезли в сила през лятото на 2015 г. В резултат са съставени 444 констативни протокола и 177 акта, предимно за липса на инсталирана електронна система за наблюдение, работа, при която не се спазват изискванията, за неразчитане на регистрационните номера на автомобилите или неправилно насочване на камерите към входа и изхода, посочи Баталов.

От 1 януари до 6 март 2016 г. са осъществени и близо 10 хиляди проверки за наличие на GPS, като са съставени над 130 констативни протокола и 199 акта.

Някои от служителите нарочно не са изпълнили задълженията си, коментира Баталов. По думите му реакцията срещу законодателно наложените мерки за контрол обикновено е в райони с нарушения - Самоков, Ботевград, Сърница.

Експертът на ИАГ посочи, че най-евтината система за видеонаблюдение с една камера на входа и изхода е около 500 лева, а такава с 3-4 камери - около 1500 лева. Това не е чак толкова съществен разход, негативните реакции са точно от тези населени места, където се занимават с преработка на незаконна дървесина, добави Димитър Баталов.

Изпълнителна агенция по горите подписа споразумения за взаимодействие с няколко други ведомства, между които МВР, НАП, Агенция "Митници", "Главна инспекция по труда", Държавна агенция по метрология и технически надзор", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Тони Кръстев. Чрез тях институциите ще имат взаимен достъп до информацията, с която разполагат, като целта е по-качествен контрол.

Всяка Регионална дирекция по горите, в рамките на всеки месец, ще трябва да извършва минимум по една проверка с всяка от тези институции, посочи Кръстев. Като цяло незаконният добив на дървесина върви с други нарушения и ефектът ще е за цялата система, коментира той.

По думите му след вече направените промени в подзаконовите нормативни актове към Закона за горите, до края на месеца трябва да бъде готова и наредбата за горскостопанските карти. Част от промените в законодателството вече са въведени и работят, идеята е от 1 юли да няма вече хартиени превозни билети за всички гори, а само електронни превозни билети, каза още той.

След шест месеца виждаме, че променените текстове работят, каза Румен Желев от парламентарна комисия по земеделие и храни. С въведените електронни позволителни за сечи и електронните превозни билети вече става невъзможно с един превозен билет да извършват повече от един курс, отбеляза той. Това до голяма степен сложи край на незаконната сеч, която беше голям бич, коментира депутатът.

Със задоволство мога да кажа, че системата на контрол в горските територии на България е най-иновативната в цялата страна, каза заместник-министърът на земеделието и храните Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в. По думите му системата, в която годишният оборот е около 500-520 млн. лева, е обхваната с контролни марки, с електронни билети, с GPS и камери. Други системи, като например тази с акцизните стоки, все още не са под наблюдение, отбеляза той и добави, че системата за контрол в горите вече е представена пред Агенция "Митници". Оптимист съм за горската система, каза още заместник-министър Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в, цитиран от БТА.

Повечето ни предложения се осъществиха, по отношение на прозрачността и условията за контрол от страна на гражданите при бъдещото стопанисване на горите, призна и Тома Белев от Асоциация на парковете в България.

Електронните превозни билети се издават на място и добитите количества веднага са видни в електронната система на ИАГ, показа Ивайло Иванов - директор на дирекция "Информационни дейности" в ИАГ. Там всеки може да види и всички позволителни за сеч, кой ги е издал, за кое място и на кого, както и за какви количества.

За подобряване на системата за подаване на сигнали от граждани за нарушения се разработва и специален софтуер, разказа Димитър Баталов. Той ще отсява реалните от фалшивите сигнали, подадени на телефона за спешни повиквания 112.

За миналата година подадените на него сигнали са 5200, а от началото на тази година - още 1400. Времето от подаването на сигнала до реакцията от отговорните инспектори и горски стражари също е съкратена, отчете Ивайло Иванов - директор на дирекция "Информационни дейности" в ИАГ.

Имаме огромен проблем, ясен на всички, това е технологичното ниво, с което се извършва дърводобивът, каза заместник-министър Костов. По думите му, ако техниката е подходяща, почвите в горите няма да се увреждат от минаващата по тях тежка техника, а гората "няма да разбере", че е извадена дървесина от нея. Ние сме на ниво военна техника и камиони, тя е частна, не опазва почвата. Трудът е изцяло ръчен, затова често се съсипват качествени стъбла, които могат да бъдат суровина за индустрията - цепят се на място, за да могат хората да ги вдигат на ръка, защото няма достатъчно кранове и качествени лебедки, посочи Костов. Често от машините тече масло и гориво, което не отговаря на никакви стандарти, добави той.

За решаване на проблема в тазгодишната дейност на държавните горски предприятия са предвидени мероприятия, с които да се стимулира частната инициатива за придобиване на нова техника, каза Костов. По думите му това ще доведе и до по-добро задоволяване на търсенето на качествена дървесина и до увеличаване на ефективността на търговията. Една възможност, която предварително се опитваме да използваме или да лобираме, е по-широко използване на Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ за закупуване на техника от частни горски предприемачи, по подобие на частните земеделци, посочи заместник-министърът. Според него "задачата е с повишена трудност", защото средствата по ПРСР са недостатъчни. В горския сектор трябва да се изпълняват горскостопански задачи, които са част от икономиката на страната, разчитаме на постоянната връзка с частните предприемачи, които извършват 95 на сто от дейностите в държавните горски територии, отбеляза той.

Заместник-министърът благодари на всички, които подават сигнали за нарушения, защото те са полезни за опазване на горите. От националните богатства, достъпни за всички, гората е най-голямото - тя съхранява водата, чистия въздух, живота и е единствената неурбанизирана територия, коментира Костов. Той информира още, че прокуратурата е приключила проверката си и няма проблем с търговете за закупуване на джипове за горските предприятия към МЗХ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1513 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини