Мистериозно изчезна най-прочутата пейка в Пловдив

  • 07 март 2016 13:48

  • 1575
  • 1
Мистериозно изчезна най-прочутата пейка в Пловдив
© podtepeto.com

Пейката, поставена в памет на Борис Христов до Градския дома на културата, изчезна. Вчера следобед от нея бяха останали само металните постаменти, а допреди няколко дни тя си стоеше на мястото, съобщава "Марица".

Пейката стана известна с доста скандали в арт средите и с недоразумения с живущите в близката кооперация. Тя е част от Алеята, изградена от художника Атанас Хранов по повод 100-годишнината от рождението на Борис Христов. До нея в минипарка на метри от Дома на културата води павирана алея, в която с чугунени букви е вграден надписът "100 години от рождението на великия оперен певец Борис Христов“ със стиха на писателя Александър Секулов: "… и в безкрая на времето неговият глас се моли за България“.

Няколко пъти през годините, в които е част от градското пространство, въпросната пейка стана обект на набези, а хората, живеещи в блока в съседство поискаха тя да бъде преместена, тъй като заради шумни тийнейджърски компании, които се събираха там, не можеха да спят.

Пейката беше замеряна с яйца, боклуци и дори заливана с червена боя. В последно време освен арии на Борис Христов от тонколоните по алеята се носеше и съвсем различна музика. Често пейката осъмваше цялата в шлюпки от слънчоглед, а по алеята се търкаляха чаши от кафе, бутилки от бира и по-силен алкохол. Малкото кошче, поставено точно до нея, от години е смачкано до неузнаваемост. Последно тонколоните пък бяха напълно замлъкнали. Сега дървената част на пейката напълно липсва.

Оказа се, че пейката е била демонтирана, за да се реновира и да се пребоядиса, за да стане влагоустойчива. Това съобщи за Марица.бг зам.-кметът по култура Амелия Гешева. Съоръжението ще бъде монтирано отново в сряда, обеща тя.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1575 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2016.03.08 | 07:56

1
Да бяхте почнали с последния абзац

Добави коментар

Водещи новини