Растат случаите на насилие на деца над родители

  • 18 ноември 2011 15:00

  • 2739
  • 0
Растат случаите на насилие на деца над родители
©

За последните две години се увеличава броят на случаите на насилие на деца срещу техните родители. Това показва доклад за прилагане на Закона за защита от домашно насилие, представен от Центъра на НПО в Разград.

Докладът се издава в рамките на проект "Механизъм за ефективна работа по проблема с домашното насилие". Насилието над възрастните хора е най-често заради пари и имоти, съобщи председателят на неправителствената организация и ръководител на проекта Георги Милков.

Все още преобладават и случаите на домашно насилие между съпрузи или фактическо съжителство, каза още Милков. Но по думите му, през 2011 година в съда се наблюдава в пъти повече оттеглени молби от жертвите в сравнение с предходните години.Основните причини за това са, че у жертвите липсва увереност в резултата, както и страхът на насиления от ответна реакция от страна на извършителя. В много от случаите не е за пренебрегване и икономическата зависимост на жертвите от извършителите, коментира Милков.

До момента в Консултативния център по проблемите на домашното насилие в Разград са потърсили помощ над 180 потърпевши и над 30
извършители на домашно насилие. Повече от десет пъти са се увеличили и консултациите със социален консултант от началото на годината, посочи още Милков.

Сред препоръките в доклада на неправителствената оганизация към приложението на Закона за защита срещу домашното насилие е законът да предвиди механизъм, при който съдът да открие мотивите, наложили пострадалият да оттегли жалбата си от съда.

Според Милков проучването да има за цел да предпази жертвите от повторен натиск, който се прилага върху тях, за да се откажат от съдебната защита. При повторен акт на домашно насилие, в нарушение на съдебна заповед, размерът на глобите да се увеличава двойно, предлагат още от центъра на НПО в Разград.

Последвайте канала на

2739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини