Циганска фамилия дължи 300 млн. лв. на данъчните

  • 16 ноември 2011 21:09

  • 7143
  • 14
Циганска фамилия дължи 300 млн. лв. на данъчните
©

Ромска фамилия от варненското с. Любен Каравелово се оказа сред най-големите длъжници на Националната агенция за приходите (НАП). Братята Станислав и Радослав Начеви и вуйчо им Димитър Митев дължат над 300 млн. лв. данъци, а на името на тримата са регистрирани стотици фирми.

Ромите наскоро бяха задържани като членове на престъпна група за данъчни измами, станала известна с кюлчетата злато, които бяха открити в банков сейф, нает от сочения от прокуратурата като тартор Боян Петров.

Дълговете на хората от Любен Каравелово, показанията на зам.-шефа на НАП Тошко Тодоров, според когото групата има устойчива във времето организация и деянието не е случайно, ревизионни актове, съдебно-счетоводна експертиза и 18-те тома материали от СРС не бяха достатъчни за съдиите, за да задържат ромите и още 8 души. Магистратите приеха, че доказателствата не са солидни и пуснаха по-голяма част от обвиняемите срещу 1000 лв. гаранция, а 3-ма от тях дори без мярка за неотклонение, пише "24 часа".

Ромите според разследващите са бушони в схемата за данъчни измами, която е работила от 10-ина години, въпреки че засега обвинението е за периода от октомви 2008 г. до 2 ноември 2011 г. Смята се, че е ощетила бюджета със стотици милиони левове.

Това е ставало чрез фиктивни сделки между фирми, като крайният потребител е била винаги реално работеща компания. Целта на схемата е била именно тази компания да спести дължим данък, като декларира несъществуващи реално разходи. Използвани били документи за стоки и услуги в най-различни сфери. Досега са открити поне 26 фирми, които са се облагодетелствали от фабриката за изчистване на ДДС, сочи прокуратурата.

Около 3 месеца бил цикълът на работа на кухите фирми. След задлъжняването им те били прехвърляни на ромите от Любен Каравелово, от които НАП няма как да си вземе парите. За ролята си на бушони братята Начеви получавали дребни суми. И удивлението на баща им при вида на кюлчетата злато по телевизията било съвсем искрено: "За тях кюлчета, а за нас жълти стотинки. Ще ги съдя в Страсбург", заканил се ромът пред познати.

Според разследващи групата е имала протекциите на силни хора от бившата власт, а услугите й ползвали големи фирми в енергийния сектор.

Обвиняемите не са случайни хора и за това говори фактът, че са били предупредени за задържането им вечерта преди акцията. Това наложило антимафиотите да пристъпят към арестите часове по-късно, а не на другия ден.

Те извършили около 50 претърсвания в 3 града - София, Плевен и Варна. При обиските са били иззети множество документи на фирмите от офиси, жилища и коли

ГДБОП задържа 10 души, а ромът Станислав Начев се предаде сам. В съда стана ясно, че 31-годишният мъж притежава на свое име 200 фирми фантоми, които дължат най-малко 105 млн. лв. данъци. Ролята на Станислав била на собственик или управител на множество задлъжнели с данъци фирми. Той подписвал договори, фактури и платежни, зад които не стояла реална търговска дейност. Мъжът според прокуратурата е на най-ниско ниво в групата. Две счетоводителки признали, че не познават "шефа" на фирмата, а други им давали документите. Получената кореспонденция двете предавали не на Начев, а на други.

От използваните СРС-та разследващите открили, че Станислав се среща с юристи, но вместо да им плаща като клиент, получавал от тях пари. Най-тесни били контактите с адвокат Росен Николов (също обвиянем по делото заедно с колежката си Петя Манолова), който го защитавал по различни дела. На снимки било запечатано как ромът се среща с някои от останалите обвиняеми. Начев със сигурност се е познавал с Боян Петров и се е виждал с него, твърди прокуратурата. На 1 ноември ромът дори бил предупреден от него да се скрие.

Жителят на с. Любен Каравелово е бил осъждан за укриване на данъци и има няколко висящи дела от 2003, 2005 и 2006 г.

Другите обвиняеми по делото са Радостина Спасова, Айлин Джалилова, Иво Иванов, Мая Благова, Валентин Найденов и Татяна Мънкова. Последната е сестра на подсъдим за убийството на Бай Миле и още петимадуши. Анатоли Мънков-Плъха и още трима бяха оправдани на първа инстанция за масовия разстрел.

Обвиняемите за данъчни измами ще се проверяват и за пране на пари. Само откритото в сейфа злато е за около 1 млн. лв.

То е швейцарско, купено е по поръчка на Боян Петров. Сейфът, в който е държано, бил със суперзащита. Отварял се с 2 ключа. Единият бил в банката, но другият - у Боян Петров, който вече бил задържан. Наложило се часове наред спецове да си играят, докато отворят сейфа.

Преди дни съдия Вили Маринкова прецени, че обвинението не е конкретно и не са посочени престъпленията, които Начев е извършил като член на групата. В събраните доказателства нямало данни, че има отношение към повдигнатото му обвинение.

Това, че Начев се е познавал с други участници в групата, не доказвало, че е извършил престъпление. Не било установено и дали ромът е получавал пари за дейността си и кой е изготвял документите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7143 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
алабала

2012.03.03 | 19:00

14
Ама то и в момента има роми които са регистрирали фирми в гр.Бургас и се водят действащи, но не плащат данъци. Имат съставени "много" актове за административни нарушения или по-точно за продажба на цигари без бандерол и все още тези лица са на свобода, продават си цигарите и ХИЧ не им пука за актовете защото ни е такава системата. На един адрес се води фирмата, на друг живее лицето, наказателното постановление трябва да се връчи на адреса на фирмата ама... ядец, там живее или не живее никой. Ето ти абсурд. Циганин ощетяващ държавата. Ама моля Ви се, сигурно има и българи ама в момента не се сещам :)
tccc

2012.03.03 | 19:00

13
OMG ! Значи обикновения човек щом закъснее за разплащане или му се спира дадения ресурс или му се налага глоба - лихва. Обаче за такива "бизнесменчета" като тези и онези рашковските може на версия, обаче станат ли неодобни...basta ! Циганетата не са виновни - виновна е пумийната "държава" ! Да живее РОДИНАТА, а не държавата !
asia

2012.03.03 | 18:59

12
zahto nap sa gi 4akali tolkova vreme za vrahtane na danazi.kakva darjava.rai za ziganite i borzite e bg. vsi4ko korumpirano tam
..

2012.03.03 | 18:59

11
РОМА ЛЕ,,,, ОТ -КАЛЕ- ЛИХВА МАЛЕЕЕЕ
Кик

2012.03.03 | 18:59

10
И полицаите като като не можахте да ги изчекнете така що не ги накарате да подробно да обяснят какви харчове са имали тази година, какви имоти са купили и коли и с какви пари? И като не могат да обяснят- конфискация и в затвора. А ако не - да пеят високо и ясно кой и защо им е плащал да отвярят фирмички и да подписват платежни!
алабала

2012.03.03 | 18:58

8
Щото още няма читав закон за конфискация на пари и имущество от престъпна дейност. Ей затова полицаите не могат да ги накарат и да си изпеят какво са правили и от къде са им парите и не могат да им конфискуват имотите и колите които в повечето случаи даже не са и на тяхно име. Панимайш Кик. Пък че има корупция, има. В това спор няма.
Емил Захариев

2012.01.12 | 01:40

7
АКО КОНФИСКУВАТ АКТИВИТЕ НА ТИЯ 26 РЕАЛНИ ФИРМИ, КРАЙНИ БЕНЕФИЦИЕНТИ, НЕМА ДА УВЕЛИЧАВАТ С ЕДНА ГОДИНА ПЕНСИОННИЯТ СТАЖ!!!
алабала

2012.03.03 | 18:58

9
Какви активи ще конфискуват, като тя фирмата е просто на лист хартия. Активи не виждам. И да я обявят извън закона ако щат фирмата, манго пак ще си продава цигарите и хич няма да му дреме. Само изрядните данъкоплатци се притесняват, че ще им конфискуват активите, ще им затворят фирмичката, ще им влезе съдия изпълнител и т.н. Па манго на времето депозирал 10лв и открил фирма... на това ли му казваме актив... пффффффф.

2011.11.22 | 08:09

6
ревизионни актове, съдебно-счетоводна експертиза и 18-те тома материали от СРС не бяха достатъчни за съдиите, за да задържат ромите и още 8 души. Магистратите приеха, че доказателствата не са солидни и пуснаха по-голяма част от обвиняемите срещу 1000 лв. гаранция, а 3-ма от тях дори без мярка за неотклонение
Кик

2011.11.21 | 16:18

1
Намирисва на яка корупция в съдебната система. И кога най-накрая някой съдия ще бъде хванат в крачка с подкуп или уличен в такъв и да бъде осъден и вкаран в затвора????? Искам да доживея този ден. 18 тома написани и нямало доказателства? Като че ли полицаите си нямат друга работа ами ходят да гонят михаля месеци наред. А бе ей съдии вие за балами ни взехте май? Кой полицай ходи да събира доказателства срещу някой който не е виновен. Ами разпитайте мангалите за най-крупните платежни които са подписали!!!!!! И сигурно ще разберете, че имат амнезия. И достатъчно е да не си спомнят 10 платежни за големи суми за да бъдат осъдени. 10 въпроса и хайде в затвора. За обица на ухото на другите. Ами само те ли са? Ми те такива измами са хиляди. 10 такива измамника по-малко значат 300милиарда повече в бюджета и със хиляда лева на месец по-големи пенсии и с хиляда лева по-големи заплати на месец в бюджетния сектор бе. И да няма осъдени? Прибрахте си пак рушвета прокурои и съдии. А пък ние сме будалите с ниските пенсии и заплати. Да ви еба путката майна! (Както би казал ДОКТОР ХОНОРИС).
Съд=проститутки

2011.11.22 | 08:09

5
Е после обвиняваме тъпите полицаи...вярно, че и те получават пари, за да осират доказателствата, но тия съдии са за разстрел, а делата да се водят от военни съдии!!! Виновен - доживот или смърт, а всичкото ти имущество се изземма!
Angry

2011.11.22 | 08:08

4
Докато не се дигне народа на бунт и не накаже няколко съдилища няма да се променят нещата!

2011.11.22 | 08:08

3
Така е, малоумници, така е, като седите и чакате най- долнопробата измет на Земята да си прави каквото ще, а вие си попръцквате на топличко и драскате смели слова! Докога дрисъци редки ще седите и ще търпите?! А????!!! Докато окончателно най- противната сган, влачеща след себе си само гнус и простотия, окончателно ви завладее...Ето докога... Но то какво ли друго може да стане в тази мазна помия, продължаване да бъде наричана все още незнайно защо "държава"....

Добави коментар

Водещи новини