Малчуганите в детските градини ядат твърде много месо и малко плодове

  • 16 декември 2015 14:15

  • 1549
  • 1
Малчуганите в детските градини ядат твърде много месо и малко плодове
© Булфото

В детските градини във Великотърновско малчуганите се хранят с много месо и твърде малко зеленчуци, показа проверка на Регионалната здравна инспекция, която бе извършена в началото на учебната година в цялата област. Обхванати са общо 216 детски градини, ясли, детски кухни, ученически столове, лавки, автомати за закуски и напитки в училищата, дневни центрове за настаняване на деца и младежи.

Проверката показала, че предлаганата храна в детските градини в областта е балансирана и отговаряща на изискванията. Наблюдават се обаче няколко негативни тенденции- висока консумация на хляб и тестени изделия, по- малко пълнозърнести храни и нисък прием на пресни и консервирани зеленчуци. РЗИ установи още, че малчуганите пконсумират по- малко от препоръчаните плодови и зеленчукови сокове, както и мляко, млечни продукти и ядки.

Установена е изключително висока консумация на месни продукти- два пъти над среднодневната норма. За установени съществени нарушения в храненето на децата и учениците, инспекцията издаде общо 33 предписания за отстраняването им.

След проверката, РЗИ открои проблемите, които затрудняват прилагането на наредбите за здравословно хранене. Експертите посочват, че в преобладаващата част от общините доставката на хранителни продукти в детските ясли и градини се осъществява след обществена поръчка. При сключването на договорите не участват представители на РЗИ - Велико Търново, детските градини и ясли. Отделно доставяните продукти често не отговарят на изискванията на наредбите за здравословно хранене, категорични са проверяващите.

Поради некоректност от страна на производители и доставчици, детските градини и училищни столове избягват да заявяват натурални сокове, тъй като на практика на етикетите е отбелязано „100% натурален сок”, а в съдържанието е посочен много по-малък процент. От РЗИ съобщават за нередовна доставка на поръчаните за седмицата артикули, като често това е причината за ограничена консумация на някои продукти като мляко и риба.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1549 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веселин Василев

2016.01.19 | 19:07

1
Може ли и аз да кандидатствам за детска градина.Повечето месо го възприемам.

Добави коментар

Водещи новини