ГДБОП иска повече правомощия

  • 14 декември 2015 16:09

  • 1540
  • 2
ГДБОП иска повече правомощия
© Булфото (архив)

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" /ГДБОП/ настоява за повече правомощия в работата си. ГДБОП ще настоява да се промени законът така, че да могат да работят и по случаите с трафик на мигранти. Това каза на брифинг директорът й Ивайло Спиридонов.

Спиридонов уточни, че от дирекцията към момента са компетентни единствено по разследвания на трафик на наркотици, културно-исторически ценности и трафик на хора, когато става въпрос за трудова или сексуална експлоатация. Сред предложенията им е и да се промени начинът на разследване на корупция в държавния апарат, защото по думите му много малко са случаите, при които държавни служители са направили организирани престъпни групи. ГДБОП сега може да разследва единствено организирани престъпни групи, уточни Спиридонов и добави, че от дирекцията ще настояват да им се даде възможност да разследват отделни хора, за които се предполага, че са членове на престъпна група.

Ивайло Спиридонов заяви, че ГДБОП реално функционира от 6 месеца, след като отново се върна в МВР. За този период съставът на структурата е бил намален с 38 процента, т.е. около 600 души. В дирекцията работят по 54 новообразувани досъдебни производства, 32 от които са продукт на ГДБОП, а 22 са дошли от други структури, каза Спиридонов.

По думите му в момента в страната функционират около 250 престъпни групи. Основно те се занимават с трафик на наркотици, на културно-исторически ценности, на хора и контрабанда. Спиридонов заяви, че "печалбата" от престъпленията вече не е толкова централизирана. По думите му печалбите стигат до квартални нива.

Относно вчерашната операция на ГКПП Капитан Андреево Спиридонов заяви, че на 22-ма от задържаните служители ще бъдат наложени мерки за неотклонение. Ивайло Спиридонов уточни, че при обиските на задържаните и домовете им са намерени около 200 000 лв. Той добави, че такива операции са правени и преди на контролния пункт и няма да спрат. Директорът на ГДБОП заяви, че разследващите разполагат с данни за подобни престъпления и за други контролни пунктове в страната, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1540 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
brutallika91

2015.12.15 | 10:54

2
dokato ne se depolitizirat slujbiti policia armija ptokuratura i sma4ka korupcijata do minimum sha jadete na bandita kura

2015.12.14 | 17:22

1
това пречело ? а КТБ ?

Добави коментар

Водещи новини