Стара Загора е сред градовете с най-развито гражданско общество в България, сочи анкета

  • 12 декември 2015 14:19

  • 2215
  • 2
Стара Загора е сред градовете с най-развито гражданско общество в България, сочи анкета
©

Стара Загора е сред градовете с най-развито гражданско общество в България и се нарежда на едно от първите места по индекс на гражданско участие.

Това е основният извод от анкета, проведена през октомври и ноември тази година, сред 44 неправителствени организации, които функционират на територията на общината.

Резултатите бяха оповестени за първи път на форум в Стара Загора с участието на Любен Панов - директор на Фондация "Български център за нестопанско право", Ива Таралежкова - директор на Форум "Гражданско участие" и Мариета Цветкова - директор на Бюро "Проекти" към Нов Български Университет. Друг интересен факт е, че в града са офисите на национални сдружения. Сред тях са "Самаряни", "Свят без граници", "Зелени Балкани", които съществуват от близо 20 години и имат в биографията си спечелени поредица международни проекти.

Само 18 на сто от неправителствените организации имат фокус Стара Загора. Това е първото в България детайлно проучване на сектора, отбеляза директорът на Форум "Гражданско участие" Ива Таралежкова. Според данните над 80 на сто от участниците в допитването са обявили, че срещат помощ и подкрепа от Общината, на която дават висок кредит на доверие.

Добрите практики на старозагорските НПО са по-големи от средните за страната, оценката е 4,8 в сравнение например със столицата, която има 3,8 по шестобалната система, показват данните от анкетата. Общо 40 на сто от старозагорските сдружения имат годишен бюджет по-голям от 50 000 лева, а 20 на сто - над 100 000 лева. Близо една трета разчитат годишно на 5 000 лева, показва проучването. Най-голяма част от средствата за работа се осигуряват от членски внос - 34 на сто.

Финансирането от проекти е на второ място - 31, 8 на сто. Средства от дарения на физически лица и от чуждестранни донори - 27 на сто, а от оперативни програми - 20 на сто. Европейското икономическо пространство и правителството на Швейцария осигуряват общо 15,9 на сто от сумите, необходими за реализацията на проекти на територията на Община Стара Загора. Средно по 4 души от НПО са на постоянен трудов договор и пълен работен ден. Общият им брой е 150.

На непълен работен ден са 137 души. Само 4 на сто от сдруженията ползват доброволци. Максималният брой на ангажираните в едно сдружение е 68. Десет са НПО, които работят без нито един щатен служител. Броят на доброволците в старозагорските сдружения е 0,6 на сто от населението, за сравнение със София, където са само 0,1 на сто, сочи анкетата. Четири са сферите, които са най-предпочитани за работа - първата е образование, втората - култура, третата - социални дейности. Четвъртото място си поделят младежки дейности и екологията.

Това са и приоритети за бъдеще, обобщават авторите на проучването.

В Общинския съвет на Стара Загора е внесен Меморандум за съвместна работа между НПО, бизнес и Общината, който предстои да бъде разгледан и евентуално одобрен от общинските съветници, обяви директорът на старозагорския офис на Търговско-промишлената палата Олег Стоилов. Той добави, че ако бъде подписан документът, градът отново ще бъде сред първите в страната.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2215 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
по смешен еврейски виц не сме чували

2015.12.13 | 21:35

2
нпо-тата на сорос работят за нас .А НАРОДА ГО НЯМА ВЕЧЕ.
asan от Чумлека

2015.12.13 | 10:38

1
щото кметот е оут НАШЪТЕ.....ЪЪЪЪ..НЕ Е от вашъте

Добави коментар

Водещи новини