Найденов: Спрете със спекулациите! Министърът не може да продава

  • 09 ноември 2011 17:02

  • 811
  • 0
Найденов: Спрете със спекулациите! Министърът не може да продава
© Булфото

Никой не продава земя в момента. Законът го забранява и никой няма намерение да наруши закона.

Това каза министър Мирослав Найденов, след откриването на Международните специализирани изложби Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното и Интерфуд & Дринк 2011 в Интер Експо Център – София.

По повод това, че зърнопроизводителите са заявили, че ще направят като гърците гранична стачка с комбайни, министър Найденов каза, че е разговарял с Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, по повод това, което са казали на пресконференцията днес.

„Преди около 2 години една от антикризисните мерки, която беше набелязана с цел да се покрие дефицитът, и да има допълнителни приходи в бюджета, беше теоретичната възможност - да се продават земи и гори от Държавния поземлен и горски фонд. Това е само хипотеза. За да стане това факт, трябва да се промени съответното законодателство”, каза Найденов.

Министърът не може да продава, и да спрат с тези коментари и спекулации. Това, което можем да продаваме в момента, са част от активите, които са излишни на търговските дружества. Всички министерства имат търговски дружества. Можем да предложим, ако има кой - да ги купи. Когато коментирахме това на Министерски съвет, министър Аню Ангелов каза, че от 18 месеца предлага подобни активи и няма кой да ги купи, защото няма свежи пари. Вчера разговарях с ветеринарните лекари и предложих - част от лечебниците, ако искат да ги купят – така и така ги ползват. Имаме имоти на търговски дружества, които в момента не се използват и биха могли да се продават. Правим опити. Разбира се, на открити и прозрачни търгове, стига да има желаещи да купуват. Това се опитваме да правим в момента, за да коригираме по-малкия бюджет на министерството. МЗХ има по-малък бюджет с 4.1%. Това са около 10 милиона лева, които аз трябва по някакъв начин да компенсирам. А бюджетът на Фонд „Земеделие” е по-малък с 230 милиона лева. Не знам какво трябва да продам, за да набавим 230 милиона лева. Да спрат с тези спекулации”, заяви министър Найденов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
811 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини