Няма забрана за ползването на твърди горива и дървесина, коментираха енергийни експерти (видео)

  • 26 ноември 2015 12:43

  • 2289
  • 1
Няма забрана за ползването на твърди горива и дървесина, коментираха енергийни експерти (видео)
© Булфото

Няма забрана за ползването на твърди горива и дървесина, коментира на пресконференция Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум. Повод за коментарите са тиражирани неверни твърдения в публичното пространство за подобна забрана от 2016 г., които са предизвикали паника сред хората, ползващи дърва и въглища за отопление в зимния период. Ще има стимули за екологично използване, но няма да се забрани, посочи Хиновски, информира БТА.

Преди ден и от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ отрекоха като неверни подобни твърдения. Няма европейска директива, която да налага забрана на отоплението с дърва и въглища от 2016 г., на МОСВ не е известно да се водят разговори за въвеждане на такава, се казва в съобщението на министерството.

От ведомството заявиха още, че ако темата бъде повдигната, МОСВ ще бъде твърдо против. "Категоричното становище и политика на МОСВ е да се подобрява състоянието на въздуха, не чрез забрани, а чрез стимули, отчитайки социално-икономическото положение в страната", посочват от министерството.

От 1 януари 2022 г. ще има промяна в изискванията към битовите отоплителни уреди, ползващи твърди горива. Изискванията засягат пуснатите на пазара уреди след тази дата и са заложени в прилагащ регламент 2015/1185 към Директивата 2009/125/ЕО. С документа се определят екологични изисквания към отоплителните уреди за енергийна ефективност, нивата на изпусканите емисии на фини прахови частици, органични газообразни съединения, въглероден оксид, азотни оксиди.

Регламентът няма пряко отношение към вида на използваните въглища, нито към печките, с които се отоплява населението, подчертават от МОСВ.

Последвайте канала на

2289 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XXL

2015.12.11 | 10:12

1
АКО ЕС ПОИСКА ЗАБРАНА И НА СЕКСЯ МЕЖДУ БЪЛГАРИ!!! И ТОВА ЛИ ЩЕ НАЛОЖИТЕ МИЖИТУРКИ СКАПАНИ

Добави коментар

Водещи новини