След еуфорията дойде омразата към моловете

  • 08 ноември 2011 20:10

  • 10294
  • 19
След еуфорията дойде омразата към моловете
©

Омраза се заражда към моловете след първоначалната еуфория от тях, отчитат търговци и консултанти.

Все повече българи отказвали да пазаруват в големите търговски центрове. Родители дори се притеснявали за децата си и търсели начини да ги предпазят от мол манията, пише "24 часа".

Според проучване 60% от посетителите в работни дни били ученици.

Свитото потребление пък се отразявало върху продажбите. Те паднали в кризата и трудно стигали за покриване на разходите.

Освен това у клиентите оставало впечатлението, че в моловете е скъпо. Разпространено било мнението, че цените на дрехите и обувките са по-високи, отколкото в Европа.

След бума в популярността на моловете започва да се заражда омраза към тях, отчетоха търговци и консултанти по време на конференция за имоти в София.

Става като с "Фейсбук" - много нови потребители се регистрират, но и много закриват профилите си, направи сравнение Мариана Анастасова, управител на "Спорт депо".

Според нея е притеснително, че 60% от посетителите в търговските центрове през седмицата са ученици, както показало проучване за посещаемостта. Все повече родители започвали да се замислят как да предпазят децата си от мол манията.

"Много е потискащо да прекараш уикенда в мол", заключи Анастасова.

"Аз пък обичам да ходя в молове, защото пазарувам бързо и лесно, имам къде да паркирам", контрира Иван Велков, шеф на "Райфайзен имоти". Анализи показали, че най-голям потенциал за привличане на нови клиенти имало при мъжете.

Велков определи търговските центрове като нов вид социална платформа, където не само пазаруваш, а се срещаш с приятели и се забавляваш.

Участниците в дискусията бяха на различно мнение за броя на моловете и дали има място за още. Според представителите на "Фортън", "Колиърс" и "Риджънтс" потенциал има, но от "Райфайзен имоти" отчетоха, че и съществуващите са много.

Консултантите бяха единодушни, че потреблението е ниско и това се отразява на продажбите на търговците в моловете. Бюджетът за спортни стоки например е до 100 лв., а продажби над 200 лв. почти няма, сочат наблюденията на "Спорт депо". Според Драгомир Марков от "Лендмарк пропърти" проблемът е и у търговците, защото у потребителите оставало впечатлението, че цените на дрехите и обувките у нас са по-високи в сравнение с Европа, а колекциите - стари.

Последвайте канала на

Десислава Станева
10294 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
Хетфиелд

2013.07.09 | 16:40

19
Аз започнах да пазарувам от нета! Разликата в цените не е някакви си 5-10% да кажем! Разликата е от 45% нагоре! Досега и от качеството не мога да се оплача. Яке което тук струва 200 лв. от Англия подчертавам Англия... си го взех за 57 паунда! Е за какво да храня някой, който си мисли, че може да е богат на мой гръб! Не става мизерници!
и чул и видял

2013.07.09 | 16:39

18
Няма лошо да има молове. Само клиенти откъде ще се намерят. Иначе относно стоките - нека никой не си въобразява че са произведени в страните, където са регистрирани марките- 80-90% се произвеждат в Китай, Виетнам, Индонезия, Индия,Бангладеш, Турция и др. Само 10-20 % в Европа.Що се отнася до качеството - повечето от нещата за българския пазар са за т.н. масови потребители - това означава ниско и средно качество. Затова редица от моделите/ като ментета/ влизат и през Илиенци и Турция . Ако искате нещо качествено и на прилична цена, търсете го в магазините на нашите производители - хем стимулирате родното производство, хем получавате по-качествена стока. Иначе в отговор на няко, написал по-долу колко изгодно си е купил яке от Англия - като сметнеш разходите по доставката и плащането едва ли е много по-различно от якето в магазина, с разлика на това, че тук можеш да го пипнеш, а чрез интернет понякога ти сервират изненади... Така,че моят призив е КУПУВАЙТЕ БЪЛГАРСКОТО... Иначе нека моловете си ги има...
saxoman

2013.07.09 | 16:38

17
Представата на българина, относно понятието МОЛ е доста изкривено. Наблюденията ми са, че повечето българи си мислят, че пазаруването от т.н. МОЛ-ове е нещо престижно и достойно за цъкане с език. Е да, ама не. Аз не съм на това мнение и това е една от причините да нямам нито една закупена стока то който и да било МОЛ. Другата причина е неоправдано високата цена на стоките в тях. Наскоро гледах куфари в МОЛ-а на Стамболийски за по 600-700 лева. В люлинския закрит пазар ги има същите, но за 200-300 лева. Има ли смисъл от други примери? И така докато българинът си мисли, че това е нещо престижно, ще продължава да храни мошениците, изградили тези иначе добре изглеждащи лъскави сгради, както и техните наематели.
:D:D:D

2012.01.24 | 15:38

15
Tuk si mislim i che da qdesh v KFC e prestijno ama ne e . Bogatite v 6tatite otkudeto idva i ponqtieto mall ne pazaruvat ot mall-ove a ot butici i specializirani magazini na opredelena marka primerno "EA" s razmer na dvuetajna zgrada... da ne komentiram 4e tuk marki kato Louis Vuitton ne su6testvuvat ili sa stra6ni menteta
Милен Дечков

2013.07.09 | 16:37

16
Еми прави са хората .че в чужбина са по ниски цените от България. Маратонки Рийбок в Чехия струват 20 евро и ги нося 2,5 години/и отидох и си купих втори чифт от същите/ , а от един молл във Велика София си купих за 115 лв и на втората седмица им се отлепи някакъв пласт от кожата. И за Адидас е същото еднакъв модел в чехия е 100 евро в Бг 120 евро - но българина това заслужава,защото е беден като въшка , но го тресе газарлъка. И за последно да отбележа ,че качеството в България е 3 пъти по лошо от другите страни от Унгария на запад.Ако някой не е съгласен да ми звънне - 0895029994
NA BRAZDATA VSI4KI SME RAVNI

2012.01.24 | 15:36

14
BE KVO ME INTERESYVA BE? AZ SAM OT SELO I TAKIVA PROBLEMI NEMAM ! MOLA E NA POLETO !

2012.01.24 | 15:35

13
не си струва да се хабя за моловете
pan4o

2012.01.24 | 10:35

12
balgarskite molove sa ujas ,mnogo po skapi ot evropeiskite,i ne predlagat nikakvi uslugi,otdelno e tova 4e prodavat stari stoki.
draivermen

2012.01.24 | 10:35

11
дано бьлгарина започне да поумнява и да бяга от тези префьрцунени магазини с космически цени пьк те да си оцеляват както си искат....
един

2012.01.24 | 09:27

5
МОЛ-а тук е сбъркан. В САЩ например това е удобен и ИЗГОДЕН магазин. тук е правенюшки и НЕИЗГОДЕН магазин. Ако не си променят мисленето, ще станат сгради без средства подлежащи на събаряне.
AJ4A

2012.01.24 | 10:35

10
В САЩ МОЛ-овете са реални пазари с реални стопански субекти, въртящи реална търговия. В България някой "тарикат" взел, че разбрал от националната ни статистика колко пари се дават под формата на наем на търговски площи и решил, че може да насочи тези пари към себе си, та започнал бум на строитлството на търговски центрове. В САЩ се продават истински стоки от истинските производители или техни търговци, на нормални цени, а тук се продават АЛТЕРНАТИВНИ СТОКИ на невроятни цени. АЛТЕРНТИВНА ИКОНОМИКА И НИЩО ПОВЕЧЕ, само това може да се види в България и то не само на тема стоки, продавани в моловете, а и по отношение на много, много други стоки! Именно в името на процъфтяването на т.нар. алтернативна икономика българите ги държат в бедност, за да не купуват ОРИГИНАЛИТЕ, а техните подобия - най-често made in China, Vietnam, Turkey и т.н.
dfgersfdfvd

2012.01.24 | 10:34

9
Скъпи боклуци само.....
ei seltak

2012.01.24 | 02:53

3
ei selqnin nosi si parcalite selski ot pazara i ne se obajdai be !!!

Добави коментар

Водещи новини