Вселенският патриарх Вартоломей пристига у нас

  • 07 ноември 2015 08:15

  • 1513
  • 1
Вселенският патриарх Вартоломей пристига у нас
© Булфото

По покана на патриарх Неофит и на митрополитите от Светия синод на БПЦ днес на официално мирно посещение в България пристига Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, но официалната му програма започва на 8 ноември. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

Посещението на патриарх Вартоломей у нас ще продължи до 10 ноември, като той ще бъде придружаван от Драмския митрополит Павел и от Адрианополския митрополит Амфилохий. Официалната програма на Вселенския патриарх започва на 8 ноември от 9.30 часа със Съборна света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", която ще бъде възглавена от патриарх Вартоломей и от патриарх Неофит. От 12.30 часа на 8 ноември започва срещата-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей и на българския патриарх Неофит с деца на загинали служители от системата на МВР и с талантливи младежи в салона на гранд-хотел "София".

На 9 ноември от 10.00 часа на академична церемония в Големия салон на БАН на Вселенския патриарх Вартоломей ще му бъде присъдено почетното научно звание "Доктор хонорис кауза". Същия ден в Гербовата зала на президентството държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи на Вселенския патриарх орден "Стара планина" - първа степен. На 9 ноември в 18.00 часа патриарх Вартоломей ще даде брифинг за за представители на български и на чуждестранни медии в зала "София" на гранд-хотел "София".

На 10 ноември в 8.30 часа в Министерския съвет ще се състои среща между Вселенския патриарх Вартоломей и премиера Бойко Борисов. В 10.00 часа същия ден започва поклонническото посещение на Вселенския патриарх Вартоломей и на патриарх Неофит в Троянския ставропигиален манастир "Успение Богородично". Там двамата патриарси ще извършат молитвено възпоменание на гроба на блаженопочиналия и приснопаметен български патриарх Максим.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1513 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Avòni

2015.11.07 | 21:55

1
Папата-отец на Вселената. Патриархът-отец на Вселената, чудя се къде ли са скрили Бог-?!

Добави коментар

Водещи новини