Полицаите отново блокираха Орлов мост (обновена+видео)

  • 05 ноември 2015 19:00

  • 3773
  • 15
Полицаите отново блокираха Орлов мост (обновена+видео)
© Булфото

За трета поредна вечер полицаи блокираха Орлов мост. Протестиращите спряха движението на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в центъра на столицата малко след 18.30 ч.

За разлика от вчера, когато автомобилите успяваха да стигнат до кръстовището и частично да преминават, тази вечер в района има разположени сили на жандармерията, а движението се отбива, предаде БТА. Сред протестиращите има и служители на Съдебна охрана. Всички те отстояват позицията да не бъдат намалявани социалните им придобивки и не са съгласни с предложения проект на бюджет в системата за сигурността за 2016 година.

Полицейският протест в столицата днес беше регламентиран и приключи малко преди съгласувания с общината час - 20.00 ч.

Служителите на плевенската полиция продължават протестните си действия. Тази вечер те отново са блокирали в 18.00 ч. движението на главния път София-Русе в района срещу голям хипермаркет в града, съобщи представителят на синдиката Милена Любенова. По думите й тази вечер на мястото на протеста са се събрали около 800 души. Отново са подкрепени с присъствие на служители от Съдебна охрана, от охраната на Затвора. Някои от протестиращите са пристигнали на мястото с целите си семейства и ще останат на пътя с тях около час. Любенова посочи, че в Областната дирекция до момента не са предприемани наказания на участници в протеста снощи. Тя допълни, че от синдикатите са готови за преговори, но без да им се оказва натиск. Според решението на синдикатите протестът ще продължи и утре вечер в 18.00 ч. на главния път София-Русе, след което в неделя ще се "пренесе" в София.

Стотина служители на МВР в Русе изразиха протеста си тази вечер, като пресичаха бавно пешеходните пътеки на кръговото кръстовище в централната част на града и така затрудниха движението за кратко. Цивилните полицаи се събраха в 18.00 часа пред областната дирекция на МВР на мълчалив протест. Антон Донков, председател на синдикалното дружество "22" към синдикалния алианс "Сигурност", заяви, че вероятната причина тази вечер протестът да е по-малоброен е издадената от министър Бъчварова заповед за образуване на дисциплинарни проверки на служители, които участват в протестите.

За трета поредна вечер на международния път Е-79 край Враца към Мездра се събраха полицаи, надзиратели и служители от съдебната охрана, които са недоволни от орязването на социалните им придобивки. Протестът беше спонтанен, за разлика от сряда, когато имаше уведомителни писма. Събрали са се едва 10-тина души. Единствените униформени са били от "Пътна полиция"
В 18 часа се очакваше полицейски служители да блокират входа на Пазарджик откъм АМ "Тракия". В последния момент намерението е било променено и около 200 служители се събираха пред сградата на полицейското управление в града, съобщи БНР.

Пред сградата на Районното полицейско управление във Велико Търново
трета вечер, след работно време, с трикольорни ленти на цивилните си дрехи протестираха служители на МВР. "Ще се включим и в протеста в София, защото досега няма ясно решение по исканията да не бъдат орязани социалните ни придобивки", каза Юри Александров от Управителния съвет на Синдиката на служителите в МВР.

Насроченият протест в Бургас няма да се състои. От четирите синдиката уведомиха в декларация, че до провеждане на националния протест на 8 ноември в София няма да организират протестни действия и други прояви за изразяване на недоволство. Пред Съдебната палата в града се събраха служители, които заявиха, че са се събрали "за да се видят и да си поговорят". Няма видимо напрежение или признаци да се подготвят протестни действия.

Полицейските служители, надзирателите в затворите и военнослужещи от цялата страна протестират в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично. Ако промените бъдат одобрени, за работещите в сектор "Сигурност" отпада допълнителното заплащане за прослужено време – 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а безплатно с градския транспорт ще пътуват само служителите с полицейски функции, пожарникарите и "Гражданска защита". Полагаемият платен отпуск, според промените, е намален от 30 на 20 дни на година, а таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 до 10 брутни заплати.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3773 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2015.11.06 | 15:54

14
СЛЕД РАЗГРОМА НА ИЗБОРИТЕ БЕШЕ ЯСНО, ЧЕ КОМУНЯГИТЕ ЩЕ ПРОБВАТ ВСИЧКО ЗА ДА СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО.

2015.11.06 | 15:54

15
e na dr izbori bsp shte sa 8% ataka sa out :DDDDDDDDDDDDD

2015.11.06 | 15:53

13
Проблемът на цялата държава е в един нарко трафикант поставен на чело на държавата с хитър ход за да обслужва чужди интереси .....изходът е един изгонете крадливата неграмотна грозна мутро тиква защото ако не сега този вампир жаден за народна кръв ще довърши народа на България!

2015.11.06 | 15:53

12
Подкрепяме полицията
Атакист

2015.11.06 | 06:09

1
ако има пица и рубли и депесар ставам
made in Bulgaria

2015.11.06 | 15:53

11
Хайде народе време е да вземем пример от Румъния отдавна е време за промяна да свалим мутрата нарко цигареният трафикант всеизвестният мафиот от подземният свят Време е да освободим България или този кръвопиец ще фалшифицира всички избори и ще довърши България и българите!! Избирате вие ножа е опрял в кокала!

2015.11.06 | 09:24

2
избирам терминал 2 тук за 20лв ти си работи

2015.11.06 | 15:53

10
ГЕЙрб трябва да бъдат разформировани и заличени от България! Това е проект на уродите от гейсащ! Видяхме, че този проект, наречен ГЕЙрб, е вреден за България! б0!к0 с прякор мафията, махай се, не те искаме, ти си ПРЕДАТЕЛ на БЪЛГАРИЯ!
България

2015.11.06 | 15:53

9
Аз се чудя кой още работи в МВР и МО, с тези ниски заплати!
ЗАЩО

2015.11.06 | 15:53

8
ПРОСТО : ГЕРБ ФАЛИРА ДЪРЖАВАТА И СЕГА СЕ ЧУДЯТ ОТ КЪДЕ ДА ПРАВЯТ ИКОНОМИИ ,АМА ЩО НЕ СИ НАМАЛЯТ ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ,ЩО НЕ СИ НАМАЛЯТ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,ЩО НЕ СИ НАМАЛЯТ ОГРОМНИТЕ АДМИНИСТРАЦИИ

2015.11.06 | 15:53

7
Хелуин мина , нека да изритаме тиквите от власта
Една учителка!

2015.11.06 | 15:53

6
Браво на хората от сектор Сигурност! Това е достойна позиция! В неделя ще ви подкрепим! Напред момчета!

2015.11.06 | 15:52

5
нямам нищо против протестите на полицаите но когато мирното население провеждаше митинги защо бяха бити и унижавани от тия същите не си ли даваха сметка че и те са хора от народа

Добави коментар

Водещи новини