СО подготвя нов ремонт на площадното пространство около НДК

  • 04 ноември 2015 13:01

  • 1449
  • 2
СО подготвя нов ремонт на площадното пространство около НДК
©

Столичната община подготвя цялостно нов проект за ремонт на площадното пространство около НДК /площад "България"/ с територия от около 11 дка, който трябва да приключи през май 2016 г. Това съобщи днес пред журналисти Мария Бояджийска, зам.-кмет на София по направление "Зелена система, екология и земеползване" при проверка на настоящия ремонт около НДК.

По думите й новият ремонт се налага поради установени редица проблеми с хидроизолацията на обекта, които са вследствие на тяхното компроментиране след навлизането в миналото на тежки машини по настилката. Това води до течове, опасни за конструкцията на подлезите, посочи зам.-кметът. Тя съобщи, че новият проект предвижда изваждане на всички гранитни плочи, нова хидроизолация и изцяло нова настилка от гранит.

Всичко това е една доста сложна и голяма по обем задача, тъй като включва цялото пространство около НДК, посочи Бояджийска. Новият ремонт ще бъде финансиран изцяло от бюджета на Столичната община. Ще бъде направена отделна обществена поръчка за избор на изпълнител.

Относно ремонта, който в момента се изпълнява около НДК, зам.-кметът съобщи, че той върви по график, очаква се основните строително-монтажни работи да бъдат приключени до края на ноември. В срок е завършен ремонтът на фонтана. Обектът е приет и се очаква издаване на разрешение за ползване и премахване на обезопасителните огради. След това започва зазимяването на фонтана заради очакваните ниски температури. Частичната подмяна на настилките от гранит и цялостната подмяна на водещите ивици от варовик с мрамор трябва да бъдат завършени до края на ноември.

Бояджийска поясни, че става въпрос за обща територия от над 120 дка, която включва 60 дка озеленяване. Около НДК се инсталират над 600 осветителни тела, от тях над 200 са по алеите, 88 ниски лампи се монтират в малките алеи. Реновират се стълбовете на улично осветление по протежение на булевардите около парка.

Прави се ремонт на тротоарните настилки около НДК на площ от 24 дка. Ще бъдат монтирани две автоматизирани италиански тоалетни, пригодени за хора с увреждания. Предвижда се да бъдат поставени 29 камери за 24 часово видеонаблюдение и създаване на Център за видеонаблюдение в подлеза до фонтана.

Надяваме се всичко това да бъде завършено до края на ноември, отбеляза Бояджийска. Тя подчерта, че са констатирани редица забележки от страна на строителния надзор, като например недобри връзки между различните видове настилки, не добър ремонт на тротоарите.

Всички те са регистрирани, описани, изпълнителят вече е започнал работа по тяхната корекция. Няма да се съгласим да приемем обекта без изцяло да бъде завършен качествено, увери Мария Бояджийска. Тя припомни, че общата стойност на проекта е 12 млн.лв. От тях около 10,5 млн.лв. са осигурени безвъзмездно от ОП "Регионално развитие".

Последвайте канала на

Нора Виткова
1449 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.11.11 | 14:19

2
Да видим колко време ще мине преди ремонтираното да бъде осрано, изпочупено и нашарено с графити от матряла.

2015.11.04 | 13:36

1
В района на НДК,се събират само селтаци и оставят селенията си с боклук и цапаници !

Добави коментар

Водещи новини