Перник чества Ден на града

  • 19 октомври 2015 11:28

  • 1728
  • 0
Перник чества Ден на града
© pernik.bg

Перник чества днес ден на града. Празникът започна със Света литургия в чест и памет на Св. Иван Рилски, смятан за закрилник на миньорите и на Перник.

В 9.00 ч. пред Двореца на културата бе открита фотоизложба "Старият Перник". Час по-късно първите си посетители прие мобилната изложба под наслов "Покровителят на Перник - Св. Иван Рилски". В 10.30 ч. официално бе открита обновената централна градска част на Перник, която бе ремонтирана по европейски проект.

По традиция през центъра на града ще премине празнично дефиле. След ритуала за издигане на националното знаме кметът Иван Иванов ще произнесе празнично слово. Ще бъдат връчени наградите "Перник 2015" за принос в областта на здравеопазването, социалната дейност, образованието, културата, медиите и бизнеса. Празникът ще бъде съпътстван от много концерти, изложби, спектакли и атракциони. Ден на отворените врати са обявили Регионалният исторически музей, средновековната крепост "Кракра" и художествените галерии.

За първи път празникът на Св. Иван Рилски в Перник е бил честван през 1903 г. по инициатива на миньорите, а от 1994 г. е обявен за Ден на града.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1728 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини