Патриарх Неофит и Борисов откриват новопостроена църква

  • 11 октомври 2015 07:46

  • 2350
  • 2
Патриарх Неофит и Борисов откриват новопостроена църква
© Булфото (архив)

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще вземе участие в освещаването на новопостроения православен храм "Успение Богородично" в столичния квартал "Владая", местността „Митрово църквище”.

Това съобщиха от Светия синод към Българската православна църква. Чинопоследованието ще извърши викарият на Софийския митрополит Браницки епископ Григорий. Началото е в 9 часа. Събитието ще уважи и министър-председателят на България Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Основният камък за строежа бе поставен на 16 юли 2011 г. от тогавашния викарий на Софийския митрополит Знеполски епископ Йоан – сега Варненски и Великопреславски митрополит. Храмът е построен със средства от дарители - около 20 хиляди лева от частни лица и около 60-70 хиляди лева от фирми - и средства от Министерския съвет, който отпусна през лятото на тази година сто хиляди лева за храма във Владая.

С реализирането на този проект се сбъдва отдавнашното желание на местните хора да имат храм посветен на Пресвета Богородица на това място. От дълги години те празнуват там на Успение Богородично, при оброчен камък, около който се издига новият храм на Божията майка. Решението за строежа е взето на общоселско събрание. Във Владая има и друга църква - "Св. Йоан Богослов", която се намира в гробищния парк.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2350 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Българин

2015.10.11 | 16:12

2
Най-после нещо хубаво. В България ДПС с пари от арабските държави и Турция усилено строи джамии,които не ги посещават.

2015.10.11 | 10:25

1
boikooooo gulta6 li momeee

Добави коментар

Водещи новини